Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων στο Υπουργείο Υγείας – Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου

  • Γιάννα Σουλάκη
Υπουργείο Υγείας
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την ανοδική πορεία θυμάτων και κρουσμάτων του κορωνοϊού στη γειτονική Ιταλία, προκαλεί έκτακτη επιστημονική σύσκεψη το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας.

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη επιστημόνων -επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων- συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Δευτέρας (24-02-2020) στο Υπουργείο Υγείας. Στη σύσκεψη θα προεδρεύει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος για τον νέο κορωνοϊό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου σημειώθηκε και 5ος θάνατος από τον κορωνοϊό, το βάρος μετακυλίεται πλέον στους επιστήμονες της χώρας μας, οι οποίοι θα κληθούν να εκτιμήσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και να ενημερώσουν τον πληθυσμό της χώρας μας.

Έτσι, αμέσως μετά την επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους.

Ευρεία έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ψυχραιμία» συνέστησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης σύσκεψης που έγινε το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας στη χώρα», δήλωσε κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη ο κ. Βασίλης Κικίλιας.

Στην πολύωρη σύσκεψη που προηγήθηκε με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, για όλα τα τελευταία δεδομένα με την έξαρση του κορονοϊού στη γειτονική χώρα και την Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας στη χώρα.

Το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, δήλωσε:

«Ενημέρωσα μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς τον Πρωθυπουργό, για τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, τις γεωγραφικές-επιδημιολογικές εξελίξεις σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες.

Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά.

Θα ήθελα να παρακαλέσω να συμπεριφερθούμε όλοι, με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί.

Επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Έχει δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, έχει σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων, όπου προΐσταται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις το απόγευμα από το Υπουργείο Υγείας.

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενημερώνουμε τους πολίτες σοβαρά, σωστά και θεσμικά. Παρακαλώ πάρα πολύ, αυτό να το τηρήσουμε όλοι με θρησκευτική ευλάβεια. Ευχαριστώ πολύ».