Κορωνοϊός: Έκτακτη έγκριση στη ρεμντεσιβίρη και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)

  • Γιάννα Σουλάκη
ρεμντεσιβίρη
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Γκουίντο Ράσι δήλωσε ότι η αρχική έγκριση για τη ρεμντεσιβίρη της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Gilead για τη θεραπεία της COVID-19 μπορεί να δοθεί τις επόμενες ημέρες.

Είχε προηγηθεί η fast track «άδεια έκτακτης» ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη ρεμντεσιβίρη στα τέλη Απριλίου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε ήδη συστήσει να χορηγείται το εν λόγω φάρμακο σε ασθενείς, ακόμη και πριν αυτό λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.

«Ίσως μια υπό όρους έγκριση για την κυκλοφορία στην αγορά μπορεί να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ Γκουίντο Ράσι, σε ακρόαση στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Εκτός από τη ρεμντεσιβίρη, ο Ράσι δήλωσε άλλες θεραπείες για την COVID-19 που ίσως να είναι γρήγορα διαθέσιμες είναι αυτές που βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα, που μπορούν να «εξουδετερώσουν» τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Ρεμντεσιβίρη: Ποιες μελέτες έδωσαν «πράσινο φως» για την έγκριση της

Σε μεγάλη μελέτη που έγινε σε 47 περιοχές των ΗΠΑ, 21 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία και σε δείγμα 1.063 ασθενών αποδείχθηκε ότι το remdesivir μείωσε τον χρόνο ανάρρωσης στους ασθενείς με κορωνοϊό, από 15 έως 11 ημέρες. Η επίδραση του φαρμάκου στη νόσο COVID-19 έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτή του αντιιικού φαρμάκου κατά της γρίπης Tamiflu. Το Tamiflu επίσης δεν θεραπεύει τους ασθενείς γρήγορα, αλλά μπορεί να περιορίσει τη διάρκεια της νόσου.

Τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης κατέληξαν, επίσης, και στο συμπέρασμα ότι υπάρχει όφελος επιβίωσης στους ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο. Το ποσοστό  θνητότητας στην ομάδα που έλαβε το  remdesivir ήταν 8% έναντι του 11,6% που εμφάνισε η ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο (placebo).