Κορονοϊός: Εξαιρετικά τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση των αντιιικών – 104 ετών η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
αντιιικά
Μία υπεραιωνόβια γυναίκα ... 104 ετών, είναι η γηραιότερη ασθενής με κορονοϊό στην Ελλάδα που έλαβε αντιιική θεραπεία κατά της Covid-19 και απέφυγε τη νοσηλεία. Μετά από σχεδόν τρεις μήνες χορήγησης τα αντιιικά χάπια έχουν αποδείξει την αξία τους, καθώς βοήθησαν μέχρι σήμερα πάνω από 15.000 ασθενείς στη χώρα μας και εκατομμύρια παγκοσμίως να αποφύγουν τη βαριά Covid-19.

Σε όπλα υψίστης σημασία στη μάχη κατά της πανδημίας αναδείχθηκαν τα αντιιικά φάρμακα. Η θεραπεία Langevrio (molnupiravir) της εταιρείας Merck, και κυρίως το Paxlovit (ritonavir) της εταιρείας Pfizer, έχουν σώσει τη ζωή χιλιάδων ατόμων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, που ταυτόχρονα είχαν την ατυχία να προσβληθούν και από Covid-19.

Σ’ αυτά προστίθεται και το τρίτο και παλαιότερο αντιικό ενδοφλέβιο φάρμακο Remdesivir (ρεμδεσιβίρη), το οποίο εμποδίζει τον ιό να αντιγράφει το γονιδίωμά του, κι έχει εγκριθεί μόνο για νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι έλληνες γιατροί υποστηρίζουν ότι κάποιοι ασθενείς αποφεύγουν τον βέβαιο θάνατο, ενώ ακόμη περισσότεροι γλιτώνουν την ταλαιπωρία της νοσηλείας. Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ή προχωρημένη ηλικία, κατηγορίες του πληθυσμού που προτιμά κυρίως ο κορονοϊός.

Τι έδειξε η χορήγηση σε έλληνες ασθενείς

Η μεγαλύτερη ασθενής που έχει λάβει αντιιικά χάπια και συγκεκριμένα την -από του στόματος χορηγούμενη- θεραπεία Plaxovit της Pfizer και χάρη σ’ αυτήν δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί, είναι μια υπέργηρη γυναίκα… 104 ετών.

Η ίδια ήταν ασθενής του Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γεν. Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑ.Γ.Ν.Η), Καθηγητή Νίκου Τζανάκη.

“Το έχω δώσει το φάρμακο αυτό σε γυναίκα 104 ετών και δεν μπήκε στο νοσοκομείο την έβγαλε σπίτι της. Πρέπει να είναι η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα που το έλαβε. Το έχω δώσει σε ενεργούς ογκολογικούς αρρώστους, δηλαδή ασθενείς με ενεργό όγκο, σε ανοσοκατεσταλμένους κι έχουν πάει εξαιρετικά καλά. Βοηθάει πολύ, επίσης, να μην έχουμε έντονο πρόβλημα στις ΜΕΘ. Κι εγώ έχω γράψει πολλές συνταγές, καθημερινά όλοι οι γιατροί γράφουμε πολλές συνταγές. Όσες συνταγές έχω γράψει, σε όσα άτομα εγώ το έχω δώσει έχουν πάει εξαιρετικά”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Παρόμοια είναι η εμπειρία από τη χορήγηση των αντιικών και για τον Καθηγητή Στέλιο Λουκίδη. Όπως δήλωσε στο ο επικεφαλής επιστήμονας της πενταμελούς Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που εγκρίνει τις σχετικές θεραπείες, από τους περίπου 50 ασθενείς στους οποίους ενέκρινε το φάρμακο και παρακολούθησε την πορεία της υγείας τους, κανένας δεν εισήχθη για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, από τους 50 ασθενείς θα είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο λόγω βεβαρυμμένου ιστορικού, τουλάχιστον οι 5 με 8 από αυτούς, δηλαδή σχεδόν το 10 με 15%.

“Έχω ασθενή 66 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (τετραπλό μπάι πας και διαβήτη) που έλαβε το φάρμακο την τρίτη μέρα, κι ενώ είχε ήδη 38,5 πυρετό και ανέβαζε συνεχώς τις τιμές στους δείκτες φλεγμονής. Όταν τον είδα την 10η – 12η μέρα, ήταν τέλειος! Αυτό το φάρμακο έχει δείξει κάτι που είναι σημαντικό: Μειώνει κατά πολύ το ιιικό φορτίο και πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό και αυτοί που το παίρνουν αμέσως πέφτει ο πυρετός τους. Γιατί κάνει μείωση του ιιικού φορτίου”, τονίζει ο Καθηγητής Λουκίδης, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του “Αττικόν”

Δείτε επίσης: Λουκίδης στο iatropedia.gr: Τα αντιιικά σώζουν το ΕΣΥ από τη νέα έξαρση Covid – Τι έδειξε περίπτωση 66χρονου σε υψηλό κίνδυνο

Η μεγάλη χρήση των αντιιικών μπορεί να ισχυροποιήσει τον κορονοϊό

Τα αντυπωσιακά αποτελέσματα των αντιιικών και κυρίως του Paxlovid έχουν εκτοξεύει τις πωλήσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, οι επιστήμονες διατυπώνουν σοβαρές ανησυχίες. Ο κορονοϊός, όπως λένε, μπορεί να μεταλλαχθεί προσπαθώντας να αναπτύξει αντιστάσεις απέναντι στο «μπαράζ» των αντιιικών φαρμάκων που τον αντιμάχονται.

Όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», ο ιός έχει άφθονες ευκαιρίες να δοκιμάσει διαφορετικές μεταλλάξεις όταν αναπαράγεται, καθώς κάθε μολυσμένος οργανισμός παράγει τρισεκατομμύρια αντίγραφα του.

Έτσι, οι ερευνητές έχουν βρει κάποιες μεταλλάξεις διαφυγής στις νέες παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν στους ανθρώπους που μολύνονται, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι είναι θέμα χρόνου οι γιατροί να χάσουν μία από τις καλύτερες θεραπείες κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με τον ιολόγο Ντέηβιντ Χο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μάλιστα, «όταν ασκείς πίεση στον ιό, αυτός διαφεύγει».

Μελέτες, που προς το παρόν έχουν μόνο προδημοσιευθεί στο bioRxiv, παρέχουν ενδείξεις ότι ο ιός αναπτύσσει σταδιακά μεγαλύτερες αντιστάσεις, κάτι που στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί και σε άλλα αντιικά φάρμακα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό,  η παράλληλη χορήγηση πολλών αντιικών φαρμάκων να μπορεί να βοηθήσει στο να αποτραπεί η ανάπτυξη αντίστασης. Είναι μια πρακτική που προσέφερε αποτελέσματα στο παρελθόν, όταν δοκιμάστηκε σε άλλους ιούς.