Κορωνοϊός: Είναι 10 φορές πιο θανατηφόρος από τη γρίπη των χοίρων, λέει ο Π.Ο.Υ.

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρθηκε στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους από την πανδημία της γρίπης του 2009 και τον νέο κορωνοϊό.

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει αποδειχτεί ότι είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από την γρίπη που προκάλεσε πανδημία πριν από μία δεκαετία, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η πανδημία της «γρίπης των χοίρων», όπως έμεινε γνωστή, άρχισε τον Ιανουάριο του 2009. Διήρκησε έως τον Αύγουστου του 2010. Στη διάρκειά της επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1,6 εκατομμύρια κρούσματα και 18.449 θάνατοι.

Ο νέος κορωνοϊός, όμως, έχει ήδη προκαλέσει δεκαπλάσιο αριθμό θανάτων, επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus. Όντως, σήμερα το πρωί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 1,92 εκατομμύρια και των θανάτων 119.687.

Όπως όμως ισχύει για το νέο κορωνοϊό έτσι και στην περίπτωση της γρίπης εκτιμάται ότι ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος. Για τη γρίπη έχει υπολογιστεί ότι προσέβαλλε τελικά το τουλάχιστον 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι θάνατοι από αυτοί υπολογίζονται σε έως και μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Διπλασιασμός κρουσμάτων 

Όπως είπε ο κ. Ghebreyesus στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, ο Π.Ο.Υ. διαρκώς μαθαίνει νέα δεδομένα για τον ιό, ο οποίος από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα έχει εξαπλωθεί σε σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη.

«Ξέρουμε ότι εξαπλώνεται γρήγορα και ότι είναι θανατηφόρος. Στην πραγματικότητα είναι 10 φορές πιο θανατηφόρος απ’ ό,τι η πανδημία της γρίπης του 2009», είπε.

Ο κ. Ghebreyesus πρόσθεσε πως υπάρχουν χώρες οι οποίες καταγράφουν διπλασιασμό των κρουσμάτων τους κάθε 3-4 ημέρες. Ωστόσο πρόσθεσε πως η ανθρωπότητα μπορεί να σταματήσει τον ιό, αν επιμείνει:

  • Στην πρώιμη ανίχνευση, εξέταση, απομόνωση και φροντίδα κάθε περιστατικού
  • Στην ιχνηλάτηση κάθε στενής επαφής αυτών των περιστατικών

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός παραμένει αυτή τη στιγμή στο σπίτι, έχοντας περιορίσει τις μετακινήσεις του στις απολύτως απαραίτητες, για να μειωθεί η διασπορά του ιού. Ο κ. Ghebreyesus όμως τόνισε ότι «η παγκόσμια σύνδεση (των κρατών) σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος εκ νέου εισαγωγής και αναζωπύρωσης της νόσου».

Η άρση των μέτρων

Είπε ακόμα ότι ο κορωνοϊός Covid-19 επιβραδύνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ όσο εξαπλώνεται. Επομένως «τα μέτρα περιορισμού πρέπει να αρθούν με πολύ αργό ρυθμό και ελεγχόμενα. Δεν μπορεί να γίνει η άρση τους μονομιάς».

Όπως εξήγησε, η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει μόνον όταν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα δημοσίας Υγείας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η «σημαντική ικανότητα» ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων.

Ανεξαρτήτως των προσπαθειών, όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι θα χρειασθεί η ανάπτυξη και διάθεση ενός εμβολίου για να αναχαιτιστεί οριστικά ο κορωνοϊός.