Κορωνοϊός: Δραματική έκκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Τελευταία ευκαιρία να ανακοπεί η πανδημία

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Δραματικές θα είναι οι συνέπειες αν ξεσπάσει ταυτοχρόνως επιδημία γρίπης μαζί με αυτήν του κορωνοϊού. Έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνουμε όλοι το αντιγριπικό εμβόλιο. Η διπλή νόσος διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Ο κορωνοϊός Covid-19 επελαύνει ασταμάτητος στην Ευρώπη, η οποία σύντομα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με δύο μεγάλες επιδημίες (η δεύτερη είναι η γρίπη), προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και για μία ακόμα φορά ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες και τις κυβερνήσεις να μην εφησυχάζουν.

«Είναι απολύτως σαφές ότι δεν έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή», δήλωσε στη διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας κυρία Στέλλα Κυριακίδου.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει γοργά στην ήπειρό μας, η κυρία Κυριακίδου προειδοποίησε ότι είναι αληθινός ο κίνδυνος να ξεσπάσει ταυτοχρόνως επιδημία γρίπης. Αν  συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι καταστροφικό. Γι’ αυτό ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να ζητήσουν από τους πολίτες τους να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Είναι επίσης απαραίτητο να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες κοινωνικής απόστασης για να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού.

«Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποφύγουμε μια επανάληψη όσων ζήσαμε την τελευταία άνοιξη», τόνισε.

Διπλάσιες πιθανότητες θανάτου με τη διπλή νόσο

Οι ενήλικες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για γρίπη, ανήκουν και σε εκείνες για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Επομένως ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αναπτύξουν ταυτοχρόνως τις δύο λοιμώξεις. Αν συμβεί αυτό, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου απ’ ό,τι αν εκδήλωναν τη μία από τις δύο.

Οι ιοί που προκαλούν γρίπη αρρωσταίνουν ετησίως 4 έως 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. Ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από το στέλεχος του ιού της γρίπης που επικρατεί. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι 15.000 έως 70.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας αιτιών που σχετίζονται με τη γρίπη.

Ο νέος κορωνοϊός είχε ανιχνευθεί έως σήμερα το πρωί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Είχε επίσης κοστίσει τη ζωή σε 187.509 ανθρώπους. Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του κορωνοϊού είναι σχεδόν τριπλάσιος απ’ ό,τι με τη γρίπη.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Η κυρία Κυριακίδου και η κυρία Άντρεα Αμμόν, διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), επισήμαναν πως τον τελευταίο μήνα παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19.  Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν περισσότερα κρούσματα απ’ ό,τι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο.

«Αυτό θα μπορούσε να εξηγείται εν μέρει από τη βελτίωση των διαγνωστικών στρατηγικών», είπε η κυρία Αμμόν. «Εν τούτοις, σε αρκετές χώρες φαίνεται ότι η νόσος έχει εξελιχθεί από την περιορισμένη τοπική μετάδοση σε συνεχή μετάδοση στην κοινότητα».

Και προειδοποίησε: «Η πανδημία ούτε κατά διάνοια έχει τελειώσει. Δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να εφησυχάσουμε».