Κορωνοϊός: Δεύτερος ασθενής στην Πάτρα σε ΜΕΘ – Αυξάνονται τα βαριά περιστατικά

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Αυξάνονται στην Ελλάδα τα σοβαρά περιστατικά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τα τελευταία 24ωρα ραγδαία επιδείνωση εμφάνισε και δεύτερος ασθενής, επαφή των προσκυνητών του Ισραήλ, ο οποίος πάσχει από σοβαρή πνευμονία. Ο 64χρονος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νόσησε μετά από επαφή με τη σύζυγό του, η οποία είχε ταξιδέψει με το γκρουπ στο Ισραήλ.

Εκτός από τον 67χρονο προσκηνητή, που εντοπίστηκε ως το πρώτο θετικό κρούσμα από το γκρουπ των εκδρομέων του Ισραήλ στην Ηλεία και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ΜΕΘ, υπάρχει και δεύτερος ασθενής που εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θερεπείας, μετά από επιπλοκή σοβαρής πνευμονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα 64 ετών, ο οποίος εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στην οποία νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Ο άνδρας βρισκόταν σε κατ΄ οίκον περιορισμό στην Αμαλιάδα, ενώ και η σύζυγός του, θετική στον ιό, νοσηλεύεται επίσης στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά σε απλό θάλαμο της Οφθαλμολογικής κλινική. Ο άνδρας το τελευταίο 24ωρο εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Πάτρας.  Να σημειωθεί ότι είναι το τρίτο περιστατικό στη χώρα μας που χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ ο δεύτερος είναι ένας 54χρονος ασθενής, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Κορωνοϊός: Σε σοβαρή κατάσταση και 43χρονος ιερωμένος

Σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πάτρας και 43χρονος ιερωμένος, ο οποίος εντοπίστηκε από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους εκδρομείς – προσκληνητές των Αγίων Τόπων. Είχε από την αρχή έντονα συμπτώματα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες του, καθώς είχε λιποθυμήσει δύο φορές πριν ακόμα διαγνωστεί και εισαχθεί στο νοσοκομείο: Τη μία φορά στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της επιστροφής των εκδρομέων από το Ισραήλ και τη δεύτερη όταν επέστρεψε στον τόπο του. Μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, πάντως, η κατάσταση της υγείας του ήταν σταθερή και δεν ενέπνεε ιδιαίτερη ανησυχία.

Κατά την 6η – 7η ημέρα της νοσηλείας του, όμως, εμφάνισε επιδείνωση από το αναπνευστικό του σύστημα και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο -για τα κρούσματα της νόσου COVID-19 θάλαμο- της οφθαλμολογικής κλινικής.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι, ωστόσο, είναι οι γιατροί και με μια πρωτοφανή για τα ιατρικά δεδομένα, ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ο νέος κορωνοϊός. Ασθενείς που στην αρχή της νόσησης τους έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, μπορεί την 5η ή 6η ημέρα να παρουσιάσουν ξαφνική επιδείνωση.

Κορωνοϊός: Ποια είναι η κατάσταση των υπόλοιπων ασθενών ανά την Ελλάδα

Με συμπτώματα σοβαρής πνευμονίας νοσηλεύονται σε ειδικούς απομονωμένους θαλάμους 4 ασθενείς συνολικά (τρεις στην Πάτρα και ένας στην Αθήνα) αλλά επί του παρόντος η κατάστασή τους ελέγχεται.

Επίσης, με ήπια συμπτώματα νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο κρουσμάτων κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας στο Ρίο ακόμη 16 άτομα, ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και 10 ακόμη ασθενείς σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο, από τους 99 συνολικά ασθενείς της νόσου COVID-19:

  • 29 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Μυτιλήνης,
  • 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.