Κορωνοϊός χλωροκίνη: Αρχίζει η δωρεάν διάθεσή της από την Uni-pharma στο ΕΣΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
χλωροκίνη
Το φάρμακο Unikinon με δραστική ουσία τη χλωροκίνη έλαβε άδεια από τον ΕΟΦ και αρχίζει να διατίθεται στα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ.

Στα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ για τον κορωνοϊό θα αρχίσει από αύριο να διατίθεται η χλωροκίνη. Όπως ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία της Uni-Pharma, έλαβε σήμερα έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), επομένως μπορεί πια να αρχίσει την διάθεσή της. Το φάρμακο προορίζεται για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19.

Η χλωροκίνη θα διατεθεί δωρεάν. Συνολικά θα προωθηθούν στα νοσοκομεία αναφοράς 24 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Unikinon, όπως ονομάστηκε. Η διοίκηση της Uni-pharma αποφάσισε επίσης να διαθέσει δωρεάν και στην Κυπριακή Δημοκρατία 60.000 δόσεις του φαρμάκου.

Η Uni-pharma τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι ουδέποτε έλαβε οικονομική στήριξη από το κράτος. Και προσθέτει ότι η αγορά των 5 τόνων της δραστικής ύλης από την οποία παράχθηκε το φάρμακο, ήταν μία προσωπική πρωτοβουλία και απόφαση. Επιπλέον, η ίδια η Uni-pharma κάλυψε το κόστος αγοράς και ετοιμασίας του φαρμάκου, ως συμβολή στην μάχη που δίνει η χώρα μας εναντίον του κορωνοϊού.

Η αγορά της πρώτης ύλης,  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020. Το θεραπευτικό σχήμα που θα χορηγηθεί στους ασθενείς θα καθορισθεί, αναλόγως με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Η Uni-pharma επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι ήδη υπάρχουν θετικά επιστημονικά δεδομένα για την χλωροκίνη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται κλινικές μελέτες.

Από το 1984

Η Uni-pharma SA έλαβε για πρώτη φορά άδεια προϊόντος χλωροκίνης στην Ελλάδα, το 1984. Υπενθυμίζεται ότι η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που έως πρότινος λαμβανόταν για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και άλλων παρασιτώσεων.

Η ανακάλυψή της χρονολογείται από το 1934, ενώ είναι ενταγμένη στην Λίστα Ουσιωδών Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται τα φάρμακα που θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά και ασφαλή για να καλύψουν τις πιο σημαντικές ανάγκες κάθε συστήματος Υγείας.