Κορονοϊός – Αττική: Η αύξηση των διασωληνωμένων φέρνει φόβο αύξησης των θανάτων – Εξαντλημένοι γιατροί και νοσηλευτές

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί
Δεν ανακόπτεται η ξέφρενη πορεία των νέων μολύνσεων και εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων στην Αττική, κάτι που εγείρει φόβους για επικείμενη αύξηση των θανάτων. Στα όρια της εξάντλησης βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που δουλεύουν ακατάπαυστα, για να μη μείνει χωρίς φροντίδα και περίθαλψη κανένας ασθενής.

Παρά τα αυξημένα περιοριστικά μέτρα και το lockdown στην Αττική, το ιικό φορτίο στην κοινότητα παραμένει υψηλό, γεγονός το οποίο φέρνει αυξημένες μολύνσεις και νοσηλείες σε κλινικές και ΜΕΘ Covid.

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει στις υγειονομικές αρχές, καθώς ακόμη και χθες με τα μισά από τα συνήθη ημερήσια τεστ (26.330, αντί άνω των 50.000) εντοπίστηκαν στην Αττική 591 νέες μολύνσεις Covid. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τον Πειραιά, στον οποίο υπάρχουν σήμερα περίπου 1.300 ενεργά κρούσματα και τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, με 1.030 ενεργά κρούσματα.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 1.269 κρούσματα σήμερα και 36 θάνατοι – Στους 391 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

“Ασφυξία” στο ΕΣΥ: Ανησυχία για πιθανή αύξηση των θανάτων

Τα αυξημένα κρούσματα φέρνουν “ασφυξία” στο ΕΣΥ στην Αττική, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό σκαρφαλώνει πλέον με γεωμετρική πρόοδο. Σήμερα στο λεκανοπέδιο μόνο οι ασθενείς Covid έφτασαν τους 1.160, ενώ επιπλέον 262 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Covid. Από αυτούς, διασωληνωμένοι είναι οι 235.

“Και αυτήν την εβδομάδα θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση. Με τόσα κρούσματα καθημερινά και με 800 κατά μέσο όρο στην Αττική, δεν μπορεί όλα αυτά να μην βγάλουν 70 ή 80 νοσηλείες σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στην Αττική”, τονίζει σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr, o Στέλιος Λουκίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) «Αττικόν».

Φόβους εκφράζουν οι υγειονομικοί για πιθανή αύξηση των θανάτων από αυτήν την εβδομάδα, κάτι που είχε διατυπώσει στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό και η Καθηγήτρια κα. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο “Λαϊκό” Νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος, επισημαίνει ότι εάν οι διασωληνωμένοι στο σύνολο της χώρας -όπου εχθές ήταν στους 391- ξεπεράσουν τους 400, η κατάσταση με τους θανάτους ενδέχεται να “ξεφύγει”:

“Έχουμε 10 με 15 διασωληνώσεις επιπλέον την ημέρα. Αυτό είναι βραχνάς μεγάλος. Οι θάνατοι ήταν χθες 39. Επειδή, όμως, μπαίνουν τώρα πολλοί ασθενείς στις ΜΕΘ, η αύξηση θα προκύψει μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα. Ένας στους δύο καταφέρνει να βγει υγιής από τις ΜΕΘ. Αν φτάσουν οι διασωληνωμένοι 400 ή 420 και παραπάνω θα ξεφύγει η κατάσταση με τους θανάτους”, λέει στο iatropedia.gr.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Tρίτη φάση του σχεδίου στα νοσοκομεία της Αττικής για τις ΜΕΘ Covid – Πότε ενεργοποιούνται οι απλοί αναπνευστήρες

“Όρθιοι” παρά την εξάντληση, γιατροί και νοσηλευτές

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου για την περίθαλψη των ασθενών με Covid, παράλληλα με όλους τους non Covid ασθενείς που εξακολουθούν να αναζητούν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.  Iδιαίτερα στο “Σωτηρία”, το “Αττικόν” και τον “Ευαγγελισμό”, νοσοκομεία που σηκώνουν τον μεγαλύτερο όγκο των περιστατικών.

Στο “Αττικόν”, όπου είναι κατειλημμένες και οι 33 κλίνες ΜΕΘ Covid και επιπλέον 130 απλές κλίνες κορονοϊού, κανείς δεν ξέρει πως θα βγει η σημερινή εφημερία. Ήδη, ξεκίνησε η εκκένωση κλινών ΜΕΘ γενικών περιστατικών, με προώθηση των ασθενών προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε να αναπτυχθούν επιπλέον ΜΕΘ Covid. Παράλληλη προσπάθεια γίνεται και με την σύμπτυξη των ασθενών γενικών περιστατικών στις παθολογικές κλινικές, ακόμη και σε ράντζα.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής – Εξαντλήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ – Βγήκαν ακόμη και ράντζα

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο “Αττικόν” μοιράζονται ανάμεσα στους ασθενείς Covid και τους ασθενείς των άλλων ασθενειών, λέει ο γιατρός κ. Λουκίδης:

“Υπάρχει κόστος σωματικό των ανθρώπων που διαχειρίζονται όλο αυτόν τον όγκο των ασθενών και η κόπωση είναι πολύ μεγαλύτερη. Όταν υπάρχουν 12 ή 14 γιατροί σε μια κλινική και πρέπει οι 6 να πάνε στα Covid γιατί υπάρχουν πολύ αυξημένες ανάγκες αυτή τη στιγμή και μένουν οι 8 πίσω για όλα τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, λογικό είναι. Έχει μοιραστεί η ομάδα μου. Αυτό είναι τεράστια κούραση, γιατί το προσωπικό διασπάται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μένει κάποιος ασθενής χωρίς φροντίδα. Είμαστε κάθετοι εξ αρχής, δεν αφήνουμε κανέναν ασθενή χωρίς να του παρέχουμε την νοσηλεία και την φροντίδα που χρειάζεται”, τονίζει κατηγορηματικά ο Καθηγητής Πνευμονολογίας.

Με πρόσωπα σημαδεμένα από τις μάσκες οι νοσηλευτές και ο γιατροί

Οι νοσηλευτές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τον όγκο των περιστατικών. Οι κενές κλίνες που δημιουργούνται από τα εξιτήρια, καταλαμβάνονται πλέον με τριπλάσια ταχύτητα, όπως λένε.

“Όσοι ασθενείς με κορονοϊό έρχονταν το προηγούμενο διάστημα σε ένα 24ωρο, τώρα έρχονται σε ένα 8ωρο. Η ταχύτητα διακίνησης ασθενών είναι τριπλάσια. Και η διαστρωμάτωση δεν έχει να κάνει με υποκείμενα νοσήματα πλέον. Μιλάμε για νέους ανθρώπους, ηλικίας 30 ή 40 ετών, 50 ή 57 και χωρίς υποκείμενα νοσήματα”, επισημαίνει ο Τάσος Αντωνόπουλος.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο, οι 28 κλίνες Covid που διέθετε αρχικά το νοσοκομείο, πλέον έχουν γίνει 61. Το ίδιο αριθμητικά προσωπικό, καλείται τώρα να εξυπηρετήσει διπλάσιο όγκο ασθενών.

“Ανοίξαμε και 5 επιπλέον κρεβάτια για την εφημερία του Σαββάτου. Ένας θεός ξέρει που τα βρήκαμε, για να καλύψουμε την εφημερία. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό. Αυτά είναι θαύματα. Κι όμως τα κάνουμε. Και το προσωπικό έχει πεθάνει από την κούραση, γιατί η κόπωση είναι πολύ μεγάλη. Γιατροί και νοσηλευτές είναι τελειωμένοι. Καίγονται στη δουλειά. Είναι παρατεταμένο αυτό το δεύτερο κύμα, κρατάει καιρό και έχουν αρχίσει να εξαντλούνται οι αντοχές μας. Οι συνάδελφοί μου, αν τους δεις φεύγουν από το νοσοκομείο με κάτι σημάδια στο πρόσωπό τους από τη μάσκα μετά από 14ωρα δουλειάς, θα τρομάξεις. Μέχρι να φύγουν τα σημάδια, πάλι τα ίδια την επόμενη μέρα”, λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων.

“Ύστατη έκκληση στους πολίτες να μην συγχρωτίζονται σε σπίτια”

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κάνουν έκκληση στους πολίτες να δείξουν λίγη ακόμη υπομονή, ώστε να αποδώσει καλύτερα το lockdown αυτήν την εβδομάδα και να κοπάσει η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία. Η μεγαλύτερη ζημιά, όπως λένε, γίνεται στα σπίτια, όπου οι κουρασμένοι από τα παρατεταμένα μέτρα πολίτες, καλούν πλέον φίλους και συγγενικά πρόσωπα και συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους με μοιραίες συνέπειες.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Λαϊκού το έχουν διαπιστώσει αυτό, όπως λέει ο Τάσος Αντωνόπουλος, ρωτώντας τους ασθενείς, από που πιστεύουν ότι κόλλησαν:

«Συναντιούνται οι φίλοι και οι φίλοι των φίλων, μέσα στα κλειστά σπίτια. Εμείς ρωτάμε τους ασθενείς που κόλλησαν και μας το λένε. Είναι το παιδί, είναι ο πατέρας, η γιαγιά, ο φίλος, ο φίλος του φίλου, ο συμμαθητής, ο συνάδελφος που ήρθε για ένα ουζάκι. Δεν δουλεύει το lockdown είναι “τρύπιο”. Πρέπει οι άνθρωποι να λάβουν μέτρα μέσα στα σπίτια τους. Έχουν κουραστεί πλέον κι αν ανοίξει κι ο καιρός δεν ξέρω αν θα κρατηθεί ο κόσμος πια”, καταλήγει.