Κορωνοϊός: Ασθενής ετών 101 στην Ελλάδα – Τι δείχνει η νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη διασπορά της νόσου

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Ανάμεσα στα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, υπάρχει και ασθενής ... 101 ετών, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική ημερήσια έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή (5-4-2020)

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αποδεικνύουν τη μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται στις ηλικίες των κρουσμάτων στη χώρα. Η ηλικιακή ψαλίδα εκτίνεται από το 0 έτος της ηλικίας έως το 101 έτος, γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι ο κορωνοϊός δεν εξαιρεί κανέναν.

Στην έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 101 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών)».

Κορωνοϊός: Η πορεία της νόσου έως 5/4/2020 σε σχέση με τα κρούσματα και τους θανάτους

Σε σύνολο 1735 κρουσμάτων, τα 352 (20.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 617 (35.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Από τα 17351 κρούσματα της νόσου COVID-19 που έχουν καταγραφεί έως την Κυριακή 5/4/2020, το 54.9% είναι άνδρες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 73 θάνατοι (σ’ αυτούς προστίθενται και 3 που δηλώθηκαν σήμερα το πρωί, σύνολο 76)

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 74 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 93 (77.4% άνδρες)

Δείτε τον πίνακα με την ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι:

Δείτε την πορεία της νόσου με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, από την αρχή της επιδημίας της νόσου COVID-19 στο διάγραμμα που ακολουθεί:

Δείτε την πορεία της νόσου σε σχέση με τους επιβεβαιωμένους θανάτους από τον κορωνοϊό, από την αρχή της επιδημίας της νόσου COVID-19 στο διάγραμμα που ακολουθεί:

 

Κορωνοϊός: Γεωργαφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

 

Ακολουθεί η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα)