Κορωνοϊός: Από την 1η δόση αρχίζει η προστασία με το εμβόλιο της Pfizer

  • Iatropedia newsroom
εμβόλιο
Η πρώτη δόση έχει αποτελεσματικότητα 52% εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Με τη δεύτερη δόση η προστασία φθάνει στο 95%.

Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer αρχίζει να παρέχει προστασία εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 μόλις 10 ημέρες μετά την αρχική δόση, σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων.

Η προστασία αυτή φτάνει συνολικά το 52%. Μόλις όμως γίνει και η δεύτερη δόση, η προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός αυξάνεται στο 95%.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός Εμβόλια: 10, 11 και 17 Δεκεμβρίου οι κρίσιμες ημερομηνίες

Κορωνοϊός: Μπορούν τα εμβόλια να σταματήσουν την πανδημία;

Τα έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αξιολογήσουν το εμβόλιο. Η επιτροπή υπάγεται στην Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η επιτροπή θα εκδώσει γνωμοδότηση την οποία θα παραδώσει στην FDA.

Οι εισηγήσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές. Συνήθως όμως η FDA τις ακολουθεί. Εν προκειμένω, αν το εμβόλιο λάβει θετική γνωμοδότηση, θα του χορηγηθεί άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (Emergency Use Authorization, EUA).

Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα προέρχονται από την μελέτη φάσης ΙΙΙ με το εμβόλιο της Pfizer. Στην μελέτη συμμετέχουν σχεδόν 44.000 εθελοντές από ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Γερμανία και Τουρκία.

Σε 10 ημέρες

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς έλαβαν το εμβόλιο που προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι υπόλοιποι έλαβαν ένα εικονικό εμβόλιο (placebo) για να γίνει σύγκριση. Όλοι οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, με χρονική απόσταση 21 ημερών μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, περίπου 10 ημέρες μετά την πρώτη δόση, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων της λοίμωξης Covid-19 στην ομάδα που είχε κάνει το αληθινό εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μία δόση παρέχει κάποια προστασία εναντίον της.

Ωστόσο η προστασία αυτή είναι ατελής, αφού διαπιστώθηκε πως φτάνει μόνο το 52%. Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν μπορεί να διαρκέσει αρκετά. Λίγες εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, όμως, η προστασία έφτασε το 95%. Η διαφορά αυτή είναι πολύ σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς πόσο επικίνδυνος και απρόβλεπτος είναι ο νέος κορωνοϊός, λένε οι ειδικοί.