Κορονοϊός: Από τα μπαρ … στο σπίτι και τη δουλειά! Ανησυχία για μεταλλάξεις και ανεμβολίαστους

  • Γιάννα Σουλάκη
μπαρ
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και πάλι στην ελληνική κοινωνία με την τεράστια διασπορά του κορονοϊού, την οποία οι επιστήμονες περιγράφουν ως “εκτός ελέγχου”. Οι μεταλλαγμένοι και περισσότερο μεταδοτικοί ιοί Δέλτα και Βήτα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα στους πολίτες, αναζητώντας το δρόμο προς τους ανεμβολίαστους που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Για μια ακόμη φορά η πανδημία του κορονοϊού ξαφνιάζει με την απρόβλεπτη συμπεριφορά του. Η οποία παράλληλα είναι και προβλέψιμη, καθώς είναι γνωστό στην επιδημιολογία πως οι ιοί προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανοί στο περιβάλλον, βρίσκοντας τον πιο ευάλωτο στόχο να καταλάβουν, ώστε να κυριαρχήσουν.

Στην φάση αυτή, στόχος του κορονοϊού είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που σε ποσοστό άνω του 30% παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Κι ενώ το νέο κύμα της πανδημίας ξεκινά από τους νέους, οι οποίοι με την ανέμελη συμπεριφορά τους βοηθούν τον ιό να παραμένει ισχυρός στο περιβάλλον, η διασπορά του εξαπλώνεται πλέον ταχύτατα σε όλη την κοινωνία, με τελικό στόχο όσους δεν έχουν ανοσία από τα εμβόλια, αλλά και τους ευπαθείς και ηλικιωμένους.

Κι ενώ το 80% των κρουσμάτων το τελευταίο 15ήμερο είναι άτομα μικρότερης ηλικίας των 39 ετών, με κομμένη την ανάσα οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της εξάπλωσης, η οποία δείχνει σημάδια επέκτασης στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι άνω των 65 ετών δεν έχουν επηρεαστεί ακόμα. Όμως, την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια σαφής αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 55 έως 64 ετών, ηλικιακή ομάδα που έχει εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 70%.

Επίσης, μέσα σε δυο εβδομάδες εντοπίστηκαν 5.300 νέα κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, κάτι που έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές, καθώς γνωρίζουν ότι κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Ο ιός μεταλλάχθηκε για να νικήσει τα εμβόλια

Ο ιός άλλαξε για να καταφέρει να “σπάσει” το φράγμα που όρθωσε απέναντί του η ανοσία των εμβολίων. Δημιούργησε παραλλαγές δηλαδή, όπως την ινδική (Δέλτα) αλλά και την νοτιοαφρικάνικη (Βήτα), που καταφέρνουν να δραπετεύουν από το τείχος της ανοσίας.

Ο βρετανικός ιός (Άλφα) τον οποίο καταπολέμησαν αποτελεσματικά τα εμβόλια δείχνει πλέον σημάδια υποχώρησης. Ο νέος ιό Δέλτα έχει αρχίσει να κυριαρχεί πλέον στη χώρα, ενώ νέα έκρηξη προκάλεσε στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα και ο νοτιοαφρικάνικος ιός Βήτα, με 100 κρούσματα που εμφανίστηκαν ξαφνικά και απότομα διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, την ώρα που το 59% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.

“Ο ιός για άλλη μια φορά μας δείχνει ότι είναι πανέξυπνος”, τόνισε στην χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως “Κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να διασπείρεται ανάμεσα μας και να ξεφεύγει από τις προσπάθειες που γίνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να απαλλαγούμε από αυτή την πανδημία”, όπως είπε.

Το νέο προφίλ της επιδημίας: Οι νέοι νοσούν ήπια

‘Ευτυχώς η έκρηξη κρουσμάτων (πάνω από 2.300 κατά μέσο όρο το τελευταίο 7ήμερο) αν και υποεκτιμημένη, δεν έχει επίπτωση στο σύστημα Υγείας.

Ο ιός προς το παρόν κυκλοφορεί ανάμεσα σε νέους, που συγχρωτίζονται στα μπαρ και στα κέντρα διασκέδασης στα νησιά. Έτσι δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος να σπείρει θύματα στο πέρασμά του, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία εμφανίζει ήπια συμπτώματα και παρακολουθείται στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της πανδημίας, μάλιστα, δεν υπάρχει επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας, καθώς ο 1 στους 2 νοσηλευόμενους ασθενείς στα νοσοκομεία είναι κάτω των 54 ετών και χρειάζεται λιγότερες μέρες νοσηλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Μάρτιο, οι 7 στους 10 ήταν άνω των 55 ετών.

Παρατηρείται, ωστόσο, μια μικρή μόνο αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια με 77 εισαγωγές κατά μέσο όρο την ημέρα και 537 νέες εισαγωγές το τελευταίο 7ημερο. Σήμερα υπάρχουν 670 νοσηλευόμενοι συνολικά σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους από κορονοϊό μειώνεται καθημερινά.

Τα εμβόλια «δουλεύουν»

Από την άλλη μεριά, όμως, είναι και η “καλή δουλειά” που κάνουν τα εμβόλια, τα οποία αποτρέπουν τη βαριά νόσηση και τους θανάτους. Οι εμβολιασμένοι δηλαδή, δεν αποκλείεται να προσβληθούν από κορονοϊό εξαιτίας των μεταλλάξεων, όμως, προστατεύονται σε ποσοστό άνω του 93% από εισαγωγή στο νοσοκομείο, διασωλήνωση και θάνατο.

“Είναι σαφές ότι οι εμβολιασθέντες δύσκολα θα κολλήσουν. Κι ακόμη και τότε οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό στις επαφές τους είναι πολύ μικρές”, σημείωσε η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Γιατί ακόμα κινδυνεύουμε

Ακόμη κι αν δεν μπαίνουν στο νοσοκομείο ή δεν πεθαίνουν πλέον από τον κορονοϊό όσοι είναι εμβολιασμένοι, ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί.

Το σημαντικό ακόμη ποσοστό των ανεμβολίαστων υποσκάπτει την συλλογική προσπάθεια απέναντι στον “εχθρό”. Κι όσο ο πλήρης έλεγχος της πανδημίας δεν επιτυγχάνεται, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες η κυκλοφορία του ιού να φέρει νέες και ακόμη πιο ισχυρές μεταλλάξεις τον χειμώνα.

Επίσης, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι νέοι επιστρέφοντας από τις διακοπές τους. Είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να μεταφέρουν τον ιό από τον τόπο των διακοπών τους στο νησί, στο πατρικό τους σπίτι και στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Ευάλωτοι και ανεμβολίαστοι άνθρωποι στο σπίτι ή στη δουλειά, μπορεί να αποτελέσουν εύκολο στόχο για τον ιό κι έτσι να υπάρξει επιβάρυνση των σκληρών δεικτών της πανδημίας και να αυξηθούν ξανά οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Οι τέσσερις οδηγίες

Οι ειδικοί δίνουν τέσσερις βασικές οδηγίες προς όλους:

  • Οι νέοι να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές
  • Πριν από την επιστροφή τους από τις διακοπές να υποβληθούν σε self test
  • Όλοι να διενεργούν συστηματικά αυτοδιαγνωστικό (self test) και ιδιαίτερα όσοι έχουν αυξημένη κινητικότητα ή ζουν σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο
  • Να εμβολιαστούν άμεσα όσοι που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή, όλοι οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 50 ετών.