Κορωνοϊός: Απλήρωτοι οι γιατροί του ΕΣΥ για τις εφημερίες εν μέσω κορωνοϊού – Οι επικουρικοί δεν πήραν ούτε δώρο Πάσχα

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί
Απλήρωτοι είναι οι γιατροί του ΕΣΥ για την εξαντλητική και επικίνδυνη υπερωριακή απασχόληση των τελευταίων μηνών στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Από λάθος, το οποίο αναμένεται να διορθωθεί, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι- δεν καταβλήθηκε ούτε το δώρο Πάσχα στους επικουρικούς γιατρούς.

Σημαντική καθυστέρηση υπάρχει στην καταβολή της υπερωριακής απασχόλησης και των εφημεριών που έχουν πραγματοποιήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί -οι οποίες αναφέρονται και στους τελευταίους μήνες του κορωνοϊού. Ενώ η εκκαθάριση ήταν να γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου, τα χρήματα δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμη.

Επίσης, επιμένει η κυβέρνηση στην επιβολή πλαφόν για τις εφημερίες, ακόμη και εν μέσω κορωνοϊού, γεγονός το οποίο οδηγεί συχνά στο φαινόμενο κάποιοι γιατροί, να μην λαμβάνουν ποτέ κάποια τα χρήματα των οφειλόμενων υπερωριών.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ των ιατρών, Ηλίας Σιώρας, αναφέρει:

«Τα θέματα είναι τρία: Πρώτον τα χρήματα των υπερωριών καταβάλλονται πολύ καθηστερημένα, δεύτερον, κάποιοι γιατροί μένουν ακόμη και απλήρωτοι και τρίτον, το γεγονός ότι με το μέτρο του πλαφόν, εάν το νοσοκομείο δεν έχει έσοδα για να καταβάλλει τα χρήματα της υπερωριακής απασχόλησης, τα πληρώνει η Περιφέρεια με τρομερή καθυστέρηση. Εμείς χρόνια ζητάμε να πληρώνονται όλα τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και στην ώρα τους. Δεν γίνεται να κάνουμε 8 και 9 εφημερίες τον μήνα και να εξαντλούμαστε και να μην παίρνουμε τα χρήματά μας. Δεν υπάρχει, όμως, αρκετό προσωπικό στα νοσοκομεία για την κάλυψη των εφημεριών», αναφέρει ο κ. Σιώρας.

Την ίδια στιγμή, από «λάθος», όπως αναφέρθηκε, δεν έχει καταβληθεί ούτε το δώρο Πάσχα στους επικουρικούς γιατρούς, διόρθωση την οποία έχει υποσχθεί ότι θα κάνει σύντομα η κυβέρνηση.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Στο θέμα αναφέρεται με σημερινή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φέρει τίτλο: «Ο εμπαιγμός γιατρών και νοσηλευτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο».

«Την ίδια ώρα που χειροκροτούν τους «ήρωες με τις λευκές μπλούζες», αρνούνται να πληρώσουν τις εξαντλητικές εφημερίες που έχουν κληθεί να κάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας εδώ κι έναν μήνα, επικαλούμενοι το πλαφόν που ισχύει για τις συνθήκες ομαλότητας.

Ενώ εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης σκορπά δεκάδες εκ. ευρώ σε φίλους και ημέτερους, δεν δίνει δεκάρα για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ο εμπαιγμός των γιατρών και των νοσηλευτών από την κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο. Ας σταματήσει επιτέλους τα ρουσφέτια μέσω ΠΝΠ κι ας ενισχύσει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανανοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νοσοκομειακοί γιατροί: Κινητοποιήσεις την Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Οι γιατροί πραγματοποιούν αύριο κινητοποιήσεις και πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 15:30.

Διεκδικούν:

  • Μονιμοποίηση των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ.
  • Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών.·
  • Ένταξη στα Bαρέα και Aνθυγιεινά Eπαγγέλματα