Κορωνοϊός: Ανησυχητική αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ – Ξεπερνούν τους 20

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρα
Ενώ μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ήταν 13, σήμερα έγινε γνωστό ότι οι ασθενείς στις ΜΕΘ ξεπερνούν τους 20.

Ραγδαία επιδείνωση φαίνεται ότι παρουσίασαν ασθενείς που μέχρι πριν από ένα 24ωρο είχαν ήπια συμπτώματα και νοσηλεύονταν σε ειδικούς θαλάμους απομόνωσης για τη νόσο COVID-19. Σήμερα, στον κατάλογο των βαρέως πασχόντων προστέθηκαν περισσότεροι από 7, στους οποίους η πνευμονία εμφάνισε ραγδαία επιδείνωση.

Με προβληματισμό παρακολουθούν οι επιστήμονες αυτήν την εξέλιξη. Εχει γίνει γνωστό, από τον ίδιο τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ένα ιδιαίτερο ανησυχητικό χαρακτηριστικό αυτής της νέας νόσου, να εμφανίζει ραγδαία επιδείνωση κατά την 5η έως 7η μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Την περασμένη Τρίτη 17/3,  ο καθηγητής κ. Τσιόδρας είχε πει χαρακτηριστικά:

«Αυτός ο ιός έχει μία απίστευτη συμπεριφορά για κάποιους συνανθρώπους μας μετά την 5η με 7η ημέρα. Ξαφνικά κάνουν μία καταιγίδα κυτταροκινών, ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο για το οποίο συζητήσαμε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και μάλιστα υπήρξε και μία πρόταση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μία ειδική παρέμβαση, η οποία θα είναι ίσως και πρωτοπόρα στον κόσμο. Το συζητάμε καθημερινά και αύριο έχουμε ειδική συνεδρίαση για αυτό το σκοπό”, ανέφερε ο καθηγητής.

Τσιόδρας: Τα πραγματικά κρούσματα είναι από 2 έως 3 χιλιάδες

Ο κ. Τσίοδρας στη χθεσινή ενημέρωση, τόνισε ότι βάση ειδικών επιδημιολογικών μοντέλων και εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι έλληνες επιστήμονες και συγκεκριμένα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εκπονεί συγκεκριμένη σχετική μελέτη, τα πραγματικά κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζονται μεταξύ 2.000 έως 3.000.

Τη μελέτη εκπονεί η αναπλ. καθηγ. Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Σύψα, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν