Κορωνοϊός: Αισχροκέρδεια από εταιρείες που προμηθεύουν μάσκες τα δημόσια νοσοκομεία, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Τιμές υπερπολαπλάσιες από τις πραγματικές αναγκάζεται να δίνει το ελληνικό κράτος σε εταιρείες που προμηθεύουν με προστατευτικό υλικό τα δημόσια νοσοκομεία. Η αισχροκέρδεια των εταιρειών έχει πιάσει ταβάνι, σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Μάσκες υψηλής προστασίας, τις οποίες τα Νοσοκομεία προμηθεύονταν στο παρελθόν από 0,40 έως 0,80 λεπτά του ευρώ, τώρα τις αγοράζουν …. 21 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση τιμής έως και 5.000% (52 φορές πάνω).

«Οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την ανάγκη αισχροκερδούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Τα Νοσοκομεία αναγκάζονται πια να αγοράζουν τις μάσκες μέχρι και 52 φορές πιο ακριβά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Ζακύνθου προμηθεύτηκε μάσκες υψηλές προστασίας προς 21ευρώ τη μία από 0,40λεπτά του ευρώ που πωλούνταν πριν τρεις μήνες.

Θα πρέπει να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Εισαγγελέας να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια», αναφέρει στην καταγγελία της η ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε τη σχετική σύμβαση του Νοσοκομείου Ζακύνθου ΑΔΑ: Ω62Λ4690ΒΞ-3ΑΗ

Κορωνοϊός: Μεγάλα προβλήματα στην εξασφάλιση επάρκειας των νοσοκομείων με προστατευτικό υλικό, λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην εξασφάλιση υγειονομικού υλικού. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, προστατευτικές στολές.

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν, προσπαθούν να ράψουν μάσκες και στολές υψηλής προστασίας!!! Κανείς δεν ξέρει όμως εάν καλύπτονται οι προδιαγραφές ασφαλείας.

«Συχνά οι νοσηλευτές και οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα στους ασθενείς με κορωνοϊό χωρίς μάσκες υψηλής προστασίας. Αναγκάζεται το προσωπικό να μπαίνει σε θαλάμους περιστατικών με τον ιό με απλές μάσκες που και αυτές είναι πια είδος πολυτελείας. Οι εργαζόμενοι για να προστατευθούν λόγω της μεγάλης έλλειψης σε προστατευτικό υλικό κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις. Κινητοποιούν τα ραφεία και ευαισθητοποιούν τις τοπικές βιοτεχνίες ραπτικής να ράβουν μάσκες, στολές προστασίας (Ξάνθη, Δρομοκαϊτειο κ.α.). Σχεδόν πια όλα τα Νοσοκομεία ετοιμάζονται να ράψουν μάσκες. Στο νοσοκομείο της Καρδίτσας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να διαθέσουν 5.000ευρώ από το ταμείο του Συλλόγου και αγόρασαν μάσκες για τη προστασία των εργαζομένων».

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι για να σταματήσει η αισχροκέρσεια θα πρέπει άμεσα να γίνει επίταξη των εταιρειών που προμηθεύουν προστατευτικό υλικό στα νοσοκομεία.