Κορονοϊός: Αυτός ο αισθητήρας κολλάει στην μάσκα και δείχνει αν έχεις COVID-19

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ενέκριναν κονδύλι ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, για να αναπτύξουν οι ερευνητές του έναν μικρό, φορετό αισθητήρα για τις μάσκες προσώπου.

Ο αισθητήρας αυτός μπορεί να δείξει εάν ο κορονοϊός έχει προσβάλλει το άτομο που φοράει την μάσκα ή αν αυτός έχει εκτεθεί στον ιό από σταγονίδια κάποιου άλλου ατόμου.

Κορονοϊός: Έτσι θα φαίνεται σε όλους αν ο χρήστης της μάσκας έχει COVID-19 ή όχι

Ο ελαφρύς αισθητήρας κολλάει στην μάσκα και παρακολουθεί την παρουσία μορίων κορονοϊού, που υπάρχουν στα εκπνεόμενα σταγονίδια και το σάλιο ενός ατόμου.

Πρόκειται για μια μικρή αυτοκόλλητη “ταινία παρακολούθησης” που εκτός από τα μόρια στην αναπνοή του ίδιου του χρήστη, ανιχνεύει επίσης μόρια κορονοϊού τα οποία ακούμπησαν την μάσκα από την εξωτερική της πλευρά. Δηλαδή ανιχνεύει και τα ιικά σταγονίδια από κάποιον άλλον ασθενή, που ο χρήστης της μάσκας έχει πιθανώς εισπνεύσει.

Σαν… τεστ εγκυμοσύνης

Ο χρήστης αρκεί να πιέσει τον αισθητήρα με το δάχτυλο για να δει αν θ’ αλλάξει χρώμα. Αν αυτό συμβεί, τότε σημαίνει ότι η μάσκα έχει επάνω της ιικά σωματίδια SARS-CoV-2. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων σε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι.

Εάν υπάρχει θετική “διάγνωση”, ο χρήστης της μάσκας θα πρέπει να κάνει φυσικά και κανονικό τεστ κορονοϊού, για να επιβεβαιωθεί η μόλυνση. Το αποτέλεσμα όμως από τον αισθητήρα φαίνεται άμεσα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αισθητήρας προορίζεται επίσης να είναι χρήσιμος στην ανίχνευση επαφών στον γενικό πληθυσμό.

κορονοϊός

Πάνω: Ο αισθητήρας πριν τη χρήση του. Κάτω: Ο αισθητήρας έχει χρησιμοποιηθεί και δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα

Έγκαιρος εντοπισμός κρουσμάτων στην κοινότητα

“Αυτός θα ήταν ένας τρόπος να εντοπίσουμε τα κρούσματα νωρίς, δήλωσε ο Jesse Jokerst, καθηγητής νανομηχανικής στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Επαναπροσδιορίζουμε την χρήση ενός αντικειμένου (σ.σ. μάσκα προσώπου), που όλοι οι άνθρωποι ήδη χρησιμοποιούν για να περιοριστεί ο κορονοϊός», πρόσθεσε.

Η σχετική έκθεση για την έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces.

Η ταινία μέτρησης, η οποία θα μπορούσε να είναι έτοιμη για χρήση αργότερα φέτος, είναι μια παραλλαγή πραγμάτων που ήδη κάνει το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, για να ανιχνεύσει και να σταματήσει την εξάπλωση της COVID-19.

κορονοϊός

Πώς φαίνεται ο αισθητήρας όταν κολλάει πάνω στην μάσκα

Το περασμένο φθινόπωρο, το πανεπιστήμιο άρχισε να τοποθετεί αισθητήρες στο σύστημα λυμάτων για να παρακολουθεί την παρουσία του ιού στα λύματα που προέρχονται από συγκεκριμένα κτήρια. Όταν υπάρχει θετική ανάγνωση, το πανεπιστήμιο ειδοποιεί άτομα που ενδέχεται να χρησιμοποιούν τα κτήρια σε συγκεκριμένες ώρες και τους ζητά να κάνουν τεστ COVID-19.

Πηγές: https://jacobsschool.ucsd.edu, https://www.sandiegouniontribune.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Οι μεταλλάξεις μπορεί τελικά να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων!

Κορονοϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Τι διαφορές έχουν στα συμπτώματα

Κορονοϊός: Πώς φαίνεται στο στόμα και τι είναι η “γλώσσα COVID” που προκαλεί

Κορονοϊός: Τι να κάνετε τις δύο μέρες πριν το εμβόλιο για να ”πιάσει” καλύτερα