Κορωνοϊός: 70% αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Οξφόρδης

  • Iatropedia newsroom
εμβόλιο
Η αποτελεσματικότητα παρουσιάζει διακύμανση, αναλόγως με το δοσολογικό σχήμα. Τα πρώτα αποτελέσματα από μελέτη με 20.000 εθελοντές. Το εμβόλιο αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρεία AstraZeneca.

Το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι κατά 70% αποτελεσματικό εναντίον της λοίμωξης, σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης μελέτης με αυτό.

Το ποσοστό αυτό ηχεί απογοητευτικό, αν αναλογιστεί κανείς πως τα αντίστοιχα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna έδειξαν αποτελεσματικότητα περίπου 95% το καθένα.

Ωστόσο το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι πιο εύκολο στην αποθήκευση και έτσι στη διανομή σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, έχει πολύ χαμηλότερο κόστος, αναφέρει το BBC. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητά του παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως με το δοσολογικό σχήμα που χρησιμοποιείται. Στην πραγματικότητα, με αναπροσαρμογή της δόσης μπορεί και αυτό να αυξήσει την προστασία στο 90%.

Τα πλεονεκτήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μπορεί και αυτό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, εκτιμούν οι ειδικοί.

«Η σημερινή ανακοίνωση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση των εμβολίων, που θα δώσει τέλος στην καταστροφή που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός», δήλωσε η αρχιτέκτονας του νέου εμβολίου καθηγήτρια Sarah Gilbert.

Δοκιμή σε 20.000 εθελοντές

Στην τελική κλινική μελέτη με το εμβόλιο της AstraZeneca, συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές. Οι μισοί από αυτούς εντάχθηκαν στο σκέλος της μελέτης στη Βρετανία και οι υπόλοιποι στη Βραζιλία.

Σε όσους έλαβαν το ερευνητικό εμβόλιο, καταγράφηκαν 30 κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Σε όσους έλαβαν ένα εικονικό εμβόλιο, για λόγους συγκρίσεως, καταγράφηκαν 101 κρούσματα της λοίμωξης Covid-19.

Αυτό υποδηλώνει ότι το εμβόλιο παρείχε προστασία 70%, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό προέκυψε από τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων με δύο διαφορετικά δοσολογικά σχήματα του εμβολίου, αναφέρει ο Guardian.

Διαφορετική αποτελεσματικότητα αναλόγως με τις δόσεις

Το ένα σχήμα αφορούσε χορήγηση δύο υψηλών δόσεων από το εμβόλιο. Το άλλο την χορήγηση πρώτα μιας χαμηλής και ύστερα μίας υψηλής δόσης. Στην πρώτη περίπτωση η αποτελεσματικότητα ήταν 62% και στη δεύτερη 90%.  Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει που οφείλονται αυτές οι διαφορές, σύμφωνα με το BBC.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι έχουμε στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα σώσει πολλές ζωές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Andrew Pollard, καθηγητής Παιδιατρικών Λοιμώξεων & Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Παρατηρήσαμε ότι το ένα από τα δοσολογικά σχήματά μας έχει αποτελεσματικότητα 90%. Εάν χρησιμοποιηθεί αυτό το σχήμα, θα μπορέσουν να εμβολιασθούν περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι έχει προγραμματιστεί».