Κορονοϊός: 26 κρούσματα στην Ελλάδα με το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μ. Βρετανίας – Τα 2 από ενδογενή μετάδοση

  • Γιάννα Σουλάκη
μονοκλωνικά
Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, στα οποία το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) εντόπισε το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Το πιο ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι σε δύο περιπτώσεις από τις 26, τα κρούσματα δεν ήταν εισαγόμενα, αλλά προέρχονταν από ενδογενή μετάδοση.

Αυξάνεται η εργαστηριακή επιτήρηση της διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού από το ‘Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ), και σιγά – σιγά ξεδιπλώνεται η πραγματική εικόνα της μετάδοσης του ιού της Μεγάλης Βρετανίας και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 26 συνολικά περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, οι δύο δεν προέρχονται από ταξιδιώτες που έφεραν το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα, αλλά από μετάδοση εντός της κοινότητας. Τα δύο αυτά περιστατικά εντοπίστηκαν στην Κρήτη από το Εργαστήριο Αναφοράς Κρήτης, και στην Αττική.

Μεταλλαγμένο στέλεχος: «Προβληματισμός για πιθανή διασπορά στην κοινότητα»

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς, φαίνεται ότι έχει αρχίσει η διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους στην κοινότητα. Να σημειωθεί ότι το βρετανικός μεταλλαγμένος κορονοϊός εμφανίζει έως 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Μένει να φανεί από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ποια είναι η ακριβής έκταση του προβλήματος και εάν ο μεταλλαγμένος ιός έχει προκαλέσει διασπορά στην Ελλάδα.

Οι 24 θετικοί που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος και εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, βρίσκονται σε ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ οι 2 άνθρωποι που νόσησαν από εγχώρια διασπορά, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εκτεταμένη είναι η ιχνηλάτηση κυρίως στα δύο εγχώρια κρούσματα, μήπως βρεθεί η άκρη του νήματος, δηλαδή από που μπορεί να μολύνθηκαν αυτοί οι δύο άνθρωποι, αλλά και να περιοριστούν εγκαίρως τυχόν επαφές τους, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς.