Κορωνοϊός: 2081 τα συνολικά κρούσματα, στους 93 οι θάνατοι – «Να περπατάμε τηρώντας τις αποστάσεις»

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Στα νέα νούμερα της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε στην τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Τρεις νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ελλάδα, στους 93 οι άνθρωποι που χάθηκαν από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Στα 2.081 είναι τα συνολικά κρούσματα, μετά τα νέα 72 νέα, τα οποία σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

  • Στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 75 ασθενείς με COVID-19, ενώ 15 πήραν εξιτήριο από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.  Ο μέσος όρος ηλικίας όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι τα 67 έτη και το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70.
  • Από τις 93 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο, οι 26 είναι γυναίκες και υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 72 έτη.
  • Συνολικά έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά 37.344 δείγματα.

Κορωνοϊός: Ακόμη 4 θετικά κρούσματα στη Λάρισα

Στην περιοχή της Λάρισας, όπου έχει σημειωθεί διασπορά του ιού στην περιοχή Νέας Σμύρνης, έγιναν από τον ΕΟΔΥ 362 τέστ στον πληθυσμό. Τα κρούσματα είναι 25. Από αυτά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τα 16 άτομα νοσηλεύτονται σε Κέντρο Αποκατάστασης, με περιφρούρηση από την ΕΛΑΣ. Επιστημονικός υπεύθυνος για την παρακολούθηση των κρουσμάτων στην περιοχή είναι ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε επίσης για τα τεστ του ΕΟΔΥ στην δομή αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Όπως είπε τα μέτρα τις τελευταίες ημέρες λειτουργούν, και αυτή ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να αλλάξει. Όπως είπε είναι σημαντικό όλοι μας να κρατήσουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά με σεβασμό στα όσα πρέπει να εφαρμόζονται.

Κορωνοϊός: Να περπατάμε με ένα ή δύο άτομα από την οικογένειά μας

Σχολιάζοντας εικόνες με πολύ κόσμο σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο κ. Τσιόδρας είπε πως φυσικά και ειδικά όσο ανοίγει ο καιρός μπορεί κάποιος να βγαίνει για έναν περίπατο, αναφέροντας πως 30 λεπτά την ημέρα είναι ένας καλός χρόνος.

Ωστόσο υπενθύμισε πως πρέπει πάντα να κρατάμε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες.

“Φαίνεται να έχουμε γλυτώσει μια καταιγίδα”

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε για ακόμα μια φορά πως εξαρτάται από τον κόσμο η πορεία του ιού, και πως τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και τώρα, φαίνεται να έχει ο κόσμος σε γενικές γραμμές συμμορφωθεί στα μέτρα και να έχει αποφύγει μια “καταιγίδα”. Ωστόσο δεν είναι ακόμα ώρα χαλάρωσης. Επίσης, ευχαρίστησε την πλειοψηφία των καταυλισμών των Ρομά στην περιοχή για την συνεργασία τους και την πειθάρχηση στα μέτρα.