Κορωνοϊός: 156 νέα κρούσματα στη χώρα – 5 οι θάνατοι στους 121 οι συνολικοί – Αύριο κρίσιμη συνεδρίαση για την άρση των μέτρων

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Αυξήθηκαν τα κρούσματα στη χώρα, εξαιτίας των 150 θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι. Στα 156 τα νέα κρούσματα και 5 οι νέοι θάνατοι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την νέα εικόνα της επιδημίας τα νέα περιστατικά είναι 156, ενώ τα συνολικά από την αρχή της επιδημίας φτάνουν τα 2.401. Πέντε νέοι θάνατοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στους 121. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εισηγηθεί την άρση των μέτρων στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα η εικόνα της επέκτασης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα διαμορφώνεται, ως εξής:

Κρούσματα

  • 2.401 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • το 56% από αυτά είναι άνδρες.
  • 572  (24%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
  • 1.111 (46%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Διασωλημένοι

  • 59 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
  • 67 ετών είναι η διάμεση ηλικία τους
  • 16 (27%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 46 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Θάνατοι

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 121 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους:

  • 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη
  • το 91% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Τσιόδρας: “Για κάποιους θανάτους μένουμε με την απορία”

Αναφερόμενος στον θάνατο του 35χρονου, του μικρότερου ηλικιακά θύματος από τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι παραμένει συχνά το ερώτημα τι συμβαίνει σε παρόμοιους τέτοιους θανάτους, ανθρώπων που φαινομενικά δεν έπασχαν από κάποια νόσο. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία, είπε ακόμα.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Απαρηγόρητοι οι γιατροί του 35χρονου: “Όλη τη νύχτα προσπαθούσαμε να τον σώσουμε!”

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου

Μέτρα απομόνωσης των κατοίκων, αλλά και υγειονομική ενίσχυση της περιοχής έλαβε το Υπουργείο Υγείας, το ΕΟΔΥ και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο Κρανίδι, μετά τη διάγνωση 150 νέων κρουσμάτων σε πληθυσμό προσφύγων – μεταναστών.

Παρά το ενθαρρυντικό γεγονός ότι όλοι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ότι ενισχύονται οι δομές υγείας στην περιοχή της Ερμιονίδας, στην οποία επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στους κατοίκους.

Το Κέντρο Υγείας του Κρανιδίου ενισχύεται με έξι επιπλέον γιατρούς, τέσσερις νοσηλευτές και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με ειδικευμένο προσωπικό που θα εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνουν στην περιοχή για την ιχνηλατηση των επαφών. Ο κ. Τσίοδρας τόνισε ότι η μεγάλη αυτή κινητοποίηση γίνεται, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι φιλοξενούμενοι σε δομές είναι πιο ευάλωτοι.

Ανακοινώθηκε, επίσης, η πλήρης απαγόρευση εισόδου και εξόδου για 14 ημέρες στα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι της Ξάνθης, καθώς στα δύο αυτά χωριά του δήμου Μύκης ανιχνεύθηκαν αυξημένα κρούσματα του  κορονοϊού μεταξύ των κατοίκων.