Κορωνοϊός: 15 νέα κρούσματα και 1 θάνατος – Fake news για τον κορωνοϊό στο YouTube

 • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Στην σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας παρόντες ήταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου. Επίσης, συμμετείχε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος έκανε σημαντικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα της εστίασης.

Ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, αναφέρθηκε στην επιλογή των πηγών ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό μέσω του διαδικτύου, καθώς ο τρόπος αυτός, όπως είπε, «χρησιμοποιείται πάρα πολύ από τους συνανθρώπους μας και κυρίως από τη νεολαία».

Σύμφωνα με τον ειδικό, το 1/3 περίπου των πληροφοριών που υπάρχει σε ενημερωτικά βίντεο για τον νέο κορωνοϊό στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο YouTube, ήταν αναληθή και έδιναν λανθασμένες οδηγίες στο κοινό.

Σύμφωνα με μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας από το Πανεπιστήμιο της Οττάβας, στο Οντάριο του Καναδά, η οποία διερεύνησε τον ρόλο του γνωστού σε όλους μας YouTube στην ενημέρωση του κοινού, το 27% των πληροφοριών ήταν λανθασμένες. 

Οι επιστήμονες επέλεξαν με επιστημονικά και γλωσσικά κριτήρια περίπου 70 διαφορετικά βίντεο από τα 150 πλέον δημοφιλή που ενημέρωναν το κοινό για τον νέο κορωνοϊό, ενώ στη συνέχεια τα υπέβαλλαν σε εξαντλητικό έλεγχο με συγκεκριμένη βαθμολόγηση, ως προς την επιστημονική ορθότητα αυτών που αναφέρονται.

«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 27, 5%, δηλαδή, το 1/3 περίπου, περιείχε αναληθείς πληροφορίες και λανθασμένες συστάσεις προς το κοινό, με αποτέλεσμα να συμπεραίνεται από τη μελέτη, το προφανές βέβαια ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στην επιλογή των πηγών ενημέρωσής μας», σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου.

Κορωνοϊός: Κρούσματα – Θάνατοι – Διασωληνωμένοι ασθενείς στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, από τον Λοιμωξιολόγο και Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου, αναφέρεται σε 15 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και 1 θάνατο ανθρώπου από τη νόσο COVID-19.

Τα 12 από τα τα 15 κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων από διασπορά του ιού των προηγούμενων ημερών, σε κλειστές ομάδες ανθρώπων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2834. 

Αναλυτικά:

 • από τα 2.834 κρούσματα το 55.2% αφορά άνδρες
 • 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
 • 1466 (51.7%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα

Κορωνοϊός: Διασωληνωμένοι ασθενείς

 • 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
 • η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών
 • 9 (40.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες
 • To 95.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
 • 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Θάνατοι από τη νόσο COVID-19

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 163 θανάτους συνολικά στη χώρα.

 • 46 ήταν γυναίκες (28.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες
 • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη
 • το 93.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
 • Έχουν συνολικά ελεγχθεί 128.525 κλινικά δείγματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν