Κορωνοϊός: 18 τα νέα κρούσματα και 1 θάνατος – Οι 7 κανόνες του Τσιόδρα για την ασφάλειά μας

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρας
Χαμηλά τα κρούσματα της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε 1 θάνατος. Επτά μέτρα που εάν τα ακολουθήσουμε θα παραμείνουμε ασφαλείς, έδωσε στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα νούμερα της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα κατά το τελευταίο 24ωρο έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. 18 είναι τα νέα κρούσματα και 2.744 τα συνολικά, ενώ υπήρξε ένας θάνατος από τη νόσο COVID-29.

Επίσης, αναφέρθηκε σε επτά κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να προστατευτούμε από τον ιό, στη δεύτερη φάση της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Οι 7 κανόνες του Τσιόδρα

Ο επτάλογος προστασίας από τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι:

  1. Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προτιμούμε το ποδήλατο, το αυτοκίνητο ή και το περπάτημα για τις μετακινήσεις μας, όπου αυτό είναι δυνατόν. Μόνο όταν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ αλλά με την τήρηση των κανόνων, όπως είναι η αυστηρή χρήση της μάσκας, και η τήρηση της απόστασης ασφαλείας.
  2. «Είδα κόσμο να χειρίζεται τη μάσκα με λάθος τρόπο, να είναι κάτω από το σαγόνι. Θα πρέπει να έχουμε σακουλάκι μαζί μας να βάζουμε τη μάσκα όταν δεν την χρησιμοποιούμε. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό, πριν και μετά τη χρήση της μάσκαας. Αν δεν τη χρησιμοποιούμε σωστά, θα μας κάνει κακό και όχι καλό», είπε ο καθηγητής. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω των δύο ετών, αλλά και από ανθρώπους που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα
  3. Να αποφεύγουμε χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό χώρο, επειδή έχουμε καιρό να δούμε τους συναδέλφους μας
  4. Να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τις άψυχες επιφάνειες και να σκεφτόμαστε ότι οτιδήποτε ακουμπάμε είναι δυνητικά μολυσμένο. Να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας
  5. Ο κίνδυνος από τη λοίμωξη είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανός. Θα πρέπει να αποφεύγουμε ανοιχτούς χώρους με υψηλό συγχρωτισμό. «Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη κοινωνικής επαφής, αλλά και την άγνοια κινδύνου», επισήμανε ο καθηγητής.
  6. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις επαφές με πολλά διαφορετικά άτομα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο κλειστό κύκλο επαφών, ως «ασπίδα προστασίας».
  7. Η επιτήρηση της υγείας μας για τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οταν έχουμε πυρετό ή βήχα θα πρέπει να τα ελέγχουμε και να μιλάμε με τον γιατρό μας.

Τα νέα νούμερα της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα

Κρούσματα

  • 18 είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 (12 από συρροή κρουσμάτων ανάμεσα σε ευάλωτες ομάδες, μάλιστα 7 από αυτούς ανήκαν στην ίδια οικογένεια)
  • 2.744 είναι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων
  • το 56% αφορά άνδρες
  • τα 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
  • τα 1.378 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα

Διασωληνωμένοι ασθενείς

  • 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
  • η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη
  • 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες
  • τo 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω
  • 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Θάνατοι

Τέλος, υπήρξε ένας καταγεγραμμένος θάνατος μέσα στο 24ωρο, ενώ τα θανατηφόρα κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 152.

  • 40 ήταν γυναίκες (26.3%) και οι υπόλοιποι άνδρες
  • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη
  • το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.