Κορονοϊοί που συνδέονται με τον SARS μολύνουν περίπου 66.000 ανθρώπους τον χρόνο στην ΝΑ Ασία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
SARS
Περίπου 66.000 άνθρωποι στη Νοτιοανατολική Ασία μολύνονται ετησίως με κορονοϊούς που συνδέονται με τον SARS και σχεδόν 500 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν κοντά σε περιβάλλοντα, όπου συναντώνται νυχτερίδες ξενιστές των ιών αυτών, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, σημειώνει ότι η μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο πιθανόν να είναι «σημαντικά υποτιμημένη» και προσθέτει ότι η καταγραφή των ειδών των νυχτερίδων στην περιοχή θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες να καθοριστεί η προέλευση της COVID-19.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 26 είδη νυχτερίδων που είναι γνωστό ότι λειτουργούν ως ξενιστές κορονοϊών τύπου SARS σε μια περιοχή 5,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που εκτείνεται από την Κίνα στην Νοτιοανατολική και Νότια Ασία.

Στη συνέχεια ενσωμάτωσαν δεδομένα για τα επίπεδα των αντισωμάτων ανάμεσα στους ανθρώπους, που ανέφεραν ότι είχαν έρθει σε επαφή με νυχτερίδα.

Η Νότια Κίνα, η βορειοανατολική Μιανμάρ, το Λάος και το βόρειο Βιετνάμ χαρακτηρίστηκαν περιοχές με την μεγαλύτερη ποικιλομορφία ειδών νυχτερίδας που λειτουργούν ως ξενιστές κορονοϊών τύπου SARS (SARSr-CoVs).

«Η εκτίμησή μας ότι ένας μέσος όρος 66.000 ανθρώπων μολύνεται κάθε χρόνο με ιούς SARS-CoV στη Νοτιοανατολική Ασία υποδηλώνει ότι η μετάδοση από νυχτερίδα σε άνθρωπο των ιών αυτών είναι συνηθισμένη στην περιοχή και ότι δεν έχει ανιχνευτεί από τα προγράμματα παρακολούθησης και τις κλινικές μελέτες στην πλειονότητα των περιπτώσεων», έγραψαν οι ερευνητές.

«Αυτά τα στοιχεία που αφορούν την γεωγραφία και την έκταση της μετάδοσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν τα προγράμματα παρακολούθησης και πρόληψης για πιθανή μελλοντική εμφάνιση κορονοϊού που συνδέεται με νυχτερίδες», σημειώνει η μελέτη.

Η COVID-19 προκαλείται από το στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές-συγγραφείς της μελέτης περιλαμβάνουν τον Πέτερ Ντάστζακ, μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος είχε αναλάβει την έρευνα της προέλευσης του COVID-19 και στις αρχές του περασμένου χρόνου είχε επισκεφθεί την Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η πανδημία στο τέλος του 2019.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η έλλειψη δεδομένων από την Κίνα καθιστά δύσκολο να διακριβωθεί πότε και με ποιόν τρόπο ο κορονοϊός πέρασε για πρώτη φορά στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science στο τέλος Ιουλίου σημειώνει ότι το εμπόριο άγριας ζωής παραμένει η καλύτερη εξήγηση για την προέλευση της πανδημίας με δύο διαφορετικές πηγές μετάδοσης να έχουν πιθανόν συμβεί στην ψαραγορά Χουανάν στην πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκαν πολλά από τα πρώτα κρούσματα.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock