Κοροναϊός: Στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα μετάδοσης από άνθρωπο στην Ευρώπη

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Ανησυχία έχει προκαλέσει το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Γερμανία, καθώς ο άνδρας που αρρώστησε μολύνθηκε από γυναίκα η οποία επέστρεψε από την Κίνα.

Ένας 33χρονος Γερμανός έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην Ευρώπη, στον οποίο μεταδόθηκε ο νέος κοροναϊός από άλλον άνθρωπο – και μάλιστα ασυμπτωματικό. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς διότι, αν ο κοροναϊός αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανοίγει ο δρόμος για μια πανδημία.

Ο νεαρός άνδρας  δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα. Ο κοροναϊός τον μόλυνε μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε συνάντηση που είχε με γυναίκα από την Κίνα. Η γυναίκα αυτή αποτελεί πλέον το δεύτερο κρούσμα του ιού 2019-nCoV επί γερμανικού εδάφους.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Βαυαρικής Υπηρεσίας Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων, σύμφωνα με το CNN. Όπως εξήγησε ο Dr Andreaw Zapf, ο 33χρονος νοσηλεύεται νοσοκομείου του Μονάχου και η κατάστασή του είναι καλή.

Ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι η γυναίκα από την Κίνα του μετέδωσε τον ιό, πριν νοσήσει η ίδια.

Οι δυο τους συναντήθηκαν στις 21 Ιανουαρίου σε ένα σεμινάριο στην πόλη Στόκντορφ της Βαυαρίας. Η γυναίκα εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα δύο ημέρες αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου. Όπως είπε στις βαυαρικές Αρχές, προσφάτως είχε επιστρέψει από την πόλη Wuhan, όπου είχε πάει να επισκεφθεί τους γονείς της.

Οι κινεζικές Αρχές προειδοποιούν εδώ και ημέρες ότι οι φορείς του ιού είναι μεταδοτικοί πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ωστόσο τους αμφισβητούσαν επιστήμονες ανά τον κόσμο, που πίστευαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία επ’ αυτού.

70 ασθενείς σε 17 χώρες του κόσμου

Το κρούσμα στη Γερμανία αποτελεί την πρώτη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ανάλογη μετάδοση έχει συμβεί και σε μερικές άλλες χώρες, όπως στον Καναδά, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν.

Ο νέος κοροναϊός έχει μολύνει περισσότερους από 4.500 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς και περίπου 70  σε 17 χώρες του κόσμου. Από τους ασθενείς της Κίνας, οι 106 δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή. Εκατοντάδες άλλοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν