Κοροναϊός: Πέθαναν 2 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου – Πάνω από 2.100 οι νεκροί παγκοσμίως

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Ο νέος κοροναϊός έχει αρρωστήσει παγκοσμίως 75.728 ανθρώπους. Στους 2.128 συνολικά οι νεκροί. Η εξάπλωσή του στην Κίνα μοιάζει να έχει περιοριστεί σημαντικά. Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Νότιο Κορέα.

Τη ζωή ακόμα 118 ανθρώπων κόστισε χθες ο νέος κοροναϊός, αλλά η εξάπλωσή του μοιάζει να έχει πια περιοριστεί στην ηπειρωτική Κίνα που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας.

Στο κλείσιμο σχεδόν δύο μηνών από την έναρξη της επιδημίας, αυξήθηκε επίσης σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που κατάφεραν να ξεπεράσουν την λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλεί ο κοροναϊός Covid-19.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός κόστισε τη ζωή δύο επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess.

Ο αποψινός ημερήσιος απολογισμός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC) της Κίνας είναι ενδεικτικός της κατάστασης όπως τείνει πια να διαμορφωθεί στο επίκεντρο της επιδημίας. Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 μόλις 394 νέα κρούσματα λοίμωξης του ιού. Υπήρξαν όμως και 114 νέοι θάνατοι.

Την ίδια ημέρα, ακόμα 1.779 ασθενείς ανάρρωσαν, ενώ εντοπίστηκαν 1.277 νέα ύποπτα περιστατικά.

Η τελευταία φορά που είχαν καταγραφεί στην Κίνα λιγότερα από 400 νέα κρούσματα του κοροναϊού σε μία ημέρα ήταν στις 22 Ιανουαρίου. Έκτοτε τα ημερήσια κρούσματα ήταν πολύ περισσότερα, με αποκορύφωμα την 4η Φεβρουαρίου όταν διαγνώστηκαν 3.887 νέες περιπτώσεις.

Ωστόσο εκατοντάδες είναι οι ασθενείς που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Μέχρι και χθες ανέρχονταν σε 11.864.

Ολοένα περισσότερα θύματα

Σχεδόν μοιραία, λοιπόν, μακραίνει συνεχώς η λίστα των θυμάτων του κοροναϊού. Μαζί με τους 114 ασθενείς που κατέληξαν χθες, η ηπειρωτική Κίνα έχει συνολικά 2.118 θανάτους.

Ωστόσο άλλοι 10 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ηπειρωτικής Κίνας. Εκτός από τους δύο επιβάτες του Diamond Princess, υπάρχουν και:

  • Δύο νεκροί στο Χονγκ Κονγκ
  • Δύο νεκροί στο Ιράν
  • Από ένας νεκρός στην Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και τη Γαλλία.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ανέρχεται σε 2.128.

Όσον αφορά τους επιβάτες του Diamond Princess που κατέληξαν νωρίτερα σήμερα, και οι δύο ήσαν Ιάπωνες, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ. Επρόκειτο για έναν 87χρονο άνδρα και μία 84χρονη γυναίκα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Ο άνδρας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 11 Φεβρουαρίου και η γυναίκα την επόμενη ημέρα.

Οι ασθενείς και πόσοι ανάρρωσαν

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων τους οποίους αρρώστησε ο κοροναϊός στην ηπειρωτική Κίνα είναι 74.576. Άλλα 99 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Χονγκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν (τα 65 στο Χονγκ Κονγκ).

Υπάρχουν επίσης 624 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess (συμπεριλαμβάνονται οι 2 ασθενείς που κατέληξαν). Τέλος, σε 26 άλλες χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί ακόμα 429 κρούσματα.

Έτσι, εκτός ηπειρωτικής Κίνας ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα 1.152. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο νέος κοροναϊός έχει αρρωστήσει 75.728 ανθρώπους.

Απ’ όλους αυτούς τους ασθενείς έχουν αναρρώσει οι 16.330 (οι 16.155 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα).

Τα κρούσματα εκτός Κίνας

Από τις 29 χώρες και ημιαυτόνομες περιοχές της Κίνας όπου έχει ανιχνευθεί ο κοροναϊός Covid-19, τα περισσότερα κρούσματα έχουν:

  • Σιγκαπούρη (84 κρούσματα)
  • Ιαπωνία (84 περιστατικά, εκ των οποίων 1 νεκρός)
  • Νότια Κορέα (82 ασθενείς)
  • Χονγκ Κονγκ (65 κρούσματα, εκ των οποίων 2 κατέληξαν)
  • Ταϋλάνδη (35 κρούσματα)
  • Ταϊβάν (24 κρούσματα, εκ των οποίων 1 ασθενής έχασε τη ζωή του)
  • Μαλαισία (22 κρούσματα)
  • Ευρώπη (44 κρούσματα, 1 νεκρός στη Γαλλία)