Κοροναϊός: Μικρές οι πιθανότητες να έχει προσβληθεί από τον επίμαχο ιό ο 63χρονος στο ΑΧΕΠΑ

  • Γιάννα Σουλάκη
κοροναϊό
Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο 63χρονος Έλληνας που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Γουχάν και νοσηλεύεται με συμπτώματα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, να έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό της Κϊνας, υποστηρίζουν οι Έλληνες επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα από την μοριακή εξέταση του δείγματος -που ταξίδεψε το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα- αναμένονται το πρωί της Παρασκευής. Παρ’ όλα αυτά οι λοιμωξιολόγοι είναι καθησυχαστικοί. Τόσο η χρονική στιγμή που πραγματοποίησε το ταξίδι του ο 63χρονος, όσο και τα συμπτώματα που εμφανίζει, συγκλίνουν περισσότερο στην πιθανότητα να πάσχει από γρίπη και όχι από τον κοροναϊό της Κίνας, υποστηρίζουν επιστήμονες του ΕΟΔΥ και του Ινστιτούτου Παστέρ, με τους οποίους επικοινώνησε το iatropedia.gr.

Ο 63χρονος άνδρας  παραμένει, ωστόσο, σε καραντίνα -χωρίς να εμφανίζει ιδιαίτερα βαριά συμπτώματα- σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, στην Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Νοσηλεία και περίθαλψη του προσφέρουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο φορά ειδικές  προστατευτικές στολές και μάσκες. Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ

Στο νοσοκομείο σήμανε συναγερμός, όταν 63χρονος άνδρας είπε στους γιατρούς, που έλαβαν το ιστορικό του, ότι είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα ταξίδι για εμπορικούς λόγους στην πόλη Γουχάν, όπου ενδημεί ο νέος κοροναϊός. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας και ο 63χρονος μεταφέρθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει για την υποδοχή και νοσηλεία πιθανών περιστατικών από τον κοροναϊό.

Άλλα τέσσερα περιστατικά έχουν ελεγχθεί για τον κοροναϊό – Ήταν αρνητικά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, τουλάχιστον ακόμη τέσσερα περιστατικά έχουν ελεγχθεί για κοροναϊό στη χώρα μας. Όμως, τα αποτελέσματα ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αρνητικά.

Το πρώτο περιστατικό ήταν ένα 13 αγόρι από την Κίνα, το οποίο ελέγχθηκε στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, όπου διαπιστώθηκε ότι τελικά έπασχε από γρίπη.

Ένας ακόμη Έλληνας ελέγχθηκε στο άλλο μεγάλο νοσοκομείο αναφοράς, το νοσοκομείο «Αττικόν», όμως, και σ’ αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Ακόμη δύο άτομα με συμπτώματα γρίπης, μεταξύ αυτών και μία Κινέζα, υποβλήθηκαν σε ειδικό τέστ, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε γρίπη και όχι κοροναϊός, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο.