Κοροναϊός: Φάρμακο για το AIDS δοκιμάζεται για την αντιμετώπιση της επιδημίας – Έκτακτη σύσκεψη στην Ευρώπη

  • Γιάννα Σουλάκη
κοροναϊός
Την ώρα που και η Ευρώπη εντείνει τα μέτρα ασφάλειας και θωράκισης των πληθυσμών της, ένα νέο φάρμακο που χορηγείται σε φορείς του ιού HIV δοκιμάζεται σε εργαστήρια στην Κίνα, ως πιθανή λύση σωτηρίας για την αναχαίτιση της επιδημίας που σπέρνει ο κοροναϊός.

Η Κίνα δοκιμάζει ένα φάρμακο που χορηγείται στους φορείς του ιού HIV ως πιθανή θεραπεία για τα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κοροναϊός ο οποίος εξαπλώνεται ταχύτατα, ανέφερε η φαρμακοβιομηχανία AbbVie Inc. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ζήτησαν το φάρμακο αυτό ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε η Αντέλε Ινφάντε, μια εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στο Βόρειο Σικάγο.

Το φάρμακο Aluvia, γνωστό και με την εμπορική ονομασία Kaletra, περιέχει έναν συνδυασμό των δραστικών ουσιών λοπιναβίρης και ριτοναβίρης. Την Πέμπτη το Πεκίνο ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό, όμως σύστησε να λαμβάνονται δύο χάπια λοπιναβίρης/ριτοναβίρης και να γίνονται εισπνοές άλφα ιντερφερόνης μέσω νεφελοποιητή δύο φορές την ημέρα.

Κοροναϊός: Δεκάδες έρευνες για ανάπτυξη εμβολίων κατά του ιού διεξάγονται σε όλο τον κόσμο

Την ίδια στιγμή, επιστημονικά εργαστήρια και φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ανακαλύψουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή θεραπεία, κατά του δυνητικά θανατηφόρου κοροναϊού.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο στο χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός νέου εμβολίου. Σε παρόμοιες προσπάθειες προχωρά και η Inovio Pharmaceuticals, η οποία έχει ήδη εκπονήσει μελέτες για εμβόλια κατά του MERS, αλλά και η BioCryst Pharmaceuticals, που αναπτύσσει φάρμακο για τον κίτρινο πυρετό. Επιπλέον το  Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, εκπονεί μελέτες πάνω σε ένα νέο εμβόλιο. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, οι κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Νέο εμβόλιο επιχειρεί να αναπτύξει μέσα σε μόλις 16 εβδομάδες και το Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας, ενώ και η Ρωσία έχει αρχίσει να τις μελέτες για το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της κρατικής Ρυθμιστικής Αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών (Rospotrebnadzor) Ελένα Ποπόβα. «Φυσικά, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβολίου. Κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ιός ξεκινάμε αμέσως την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε η Ποπόβα Η επικεφαλής της Διεύθυνσης επιδημιολογικού ελέγχου, που υπάγεται στην Rospotrebnadzor, Ελένα Γιεζλόβα δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του εμβολίου είναι μια μακρά διαδικασία και η απόφαση βασίζεται στους κινδύνους που δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση».

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της Ε.Ε.

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ αναμένεται σήμερα Δευτέρα 27/1, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα στο μήνυμά της η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: «παρακολουθούμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τον κοροναϊό πολύ στενά και έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για τη Δευτέρα, ώστε να επεξεργαστούμε τις επιλογές απόκρισης και τις ανάγκες προετοιμασίες που απαιτούνται για τα κράτη μέλη».

Η αρμόδια Επίτροπος σημειώνει: «Βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία με τα κράτη μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control – ΕCDC). Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτείνουμε την αντίδρασή μας αν χρειαστεί», καταλήγει.