Κοροναϊός: Εντείνονται τα μέτρα στις Πύλες εισόδου της χώρας – Επιπλέον προσλήψεις προσωπικού αποφάσισε ο Β. Κικίλιας

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥΔΥ
Περισσότερες από δύο ώρες διήρκησε η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) με τους φορείς που εμπλέκονται με τη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης με τον κοροναϊό της Κίνας. Τη σύσκεψη συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Εντείνονται τα μέτρα στις Πύλες εισόδου της χώρας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος, που δεν αποκλείεται να εμφανιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως τόνισαν οι αρμόδιοι του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), μετά την πολύωρη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση Διατομεακής Επιτροπής για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων (ΕΟΔΥ-ΥΠΕ-ΕΚΑΒ). Όπως ανέφερε, μάλιστα, σε δηλώσεις του στο τέλος της διαδικασίας ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού (ειδικοί εργαστηρίων), στα εργαστήρια και νοσοκομεία, στις Πύλες εισόδου της χώρας. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε, επίσης, στους πολίτες να μη δίνουν σημασία στις φήμες και να ακολουθούν τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

«Έχω να ανακοινώσω, πρώτον, τη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό. Δεύτερον, την εξουσιοδότηση στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έτσι ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force, τις πύλες εισόδου της χώρας. Και τρίτον, θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ να ακούμε όλοι τους ειδικούς επιστήμονες, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και αυτά τα οποία ανακοινώνουν που είναι τα βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν πάντα με τους κανόνες υγιεινής, με τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, με τα νοσοκομεία της χώρας και τα νοσοκομεία αναφοράς και με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας.

ΕΟΔΥ: Δεν αποκλείεται να έχουμε κρούσμα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες

Από την πλευρά του ο εξουδιοδοτημένος επιστήμονας, που έχει οριστεί εκπρόσωπος επικοινωνίας για τα θέματα του νέου κοροναϊού, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, επεσήμανε ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξει κρούσμα και στη χώρα μας.

Επίσης, πρόσθεσε: «Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Υπάρχει επαγρύπνηση, επικαιροποιηθηκε το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα με αυξημένη ετοιμότητα στις Πύλες εισόδου της χώρας, καθώς από την Πέμπτη ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την επιδημία «διασυνοριακή απειλή».

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας δήλωσε:

«Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Είναι ώρα για αλληλεγγύη και όχι για στίγμα. Δεν έχει έρθει ο ιός ακόμα στη χώρα μας. Η πιθανότητα υπάρχει και ανάλογα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα τα, υπάρχει επαγρύπνηση και είναι ήδη πάρα πολύ αυξημένη. Αυτό που λέμε αυτές τις μέρες, είναι η επαγρύπνηση, η έγκαιρη αναγνώριση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα δουλεύει σε αυτό το θέμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Θεωρούμε την πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως υπαρκτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι στα επιδημιολογικά εργαστήρια έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 28 «ψευτο-ύποπτα κρούσματα», όπως τα χαρακτήρισε, τα οποία ήταν αρνητικά. Το μόνο πραγματικά «ύποπτο κρούσμα», το οποίο πληρούσε τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του «κρούσματος» ήταν αυτό με τον 63χρονο άνδρα που τέθηκε σε καραντίνα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Το Ινστιτούτο Παστέρ και το Εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι τα δύο εξουσιοδοτημένα εργαστήρια, που πραγματοποιούν εργαστηριακούς ελέγχους για τον κοροναϊό.

Καθησυχαστικός ήταν στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε, υπάρχει επάρκεια μέτρων «για ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ακόμα ασθενή στη χώρα μας. Η θνητότητα είναι χαμηλή, δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, το 98% των περιπτώσεων πάει καλά. Όσοι έχουν συμπτώματα και ανησυχούν να μένουν σπίτι και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.