Κοροναϊός: Ένα βήμα πριν την πανδημία – Επιστρέφουν οι Έλληνες από την «κόλαση» του Diamond Princess

  • Γιάννα Σουλάκη
Πανδημίας
Εκτός ελέγχου η επιδημία του κοροναϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας. Η ξαφνική μαζική εμφάνιση κρουσμάτων σε τρίτες χώρες -εκτός του επίκεντρου διασποράς- κάνει τους επιστήμονες να εκφράζουν ανοιχτά πλέον τους φόβους τους για πιθανή πανδημία.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρατηρούν με ανησυχία ένα νέο φαινόμενο: Αυτό της δευτερογενούς μετάδοσης του κοροναϊού εντός της κοινότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός Κίνας. Προκειται για ασθενείς διαφόρων χωρών, που δεν είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και δεν είχαν έρθει σε επαφή με άλλους μολυσμένους ασθενείς.

Το ξέσπασμα εστιών σε χώρες, όπως στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, δημιουργεί στους λοιμωξιολόγους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την φρικτή υποψία, ότι μπορεί να βρίσκονται μπροστά σε νέα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Η πορεία της νόσου δεν φαίνεται να ανακόπτεται και έτσι πλέον δεν αποκλείεται ολόκληρος ο πλανήτης να βρεθεί σύντομα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πληροφορίες μας λένε, ότι στον ΠΟΥ συζητείται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κοροναϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δείτε επίσης – Κοροναϊός: Συναγερμός στον ΠΟΥ για τα κρούσματα εκτός Κίνας

Κοροναϊός: Αφήνουν πίσω τους την κόλαση του Diamond Princess οι δύο Έλληνες

Tην ίδια στιγμή, στον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα βρίσκονται ήδη οι δύο έλληνες επιβάτες του Diamond Princess, σύμφωνα με το σχέδιο επαναπατρισμού τους που συντόνισαν οι ελληνικές αρχές και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.

Οι δύο έλληνες υπήκοοι, που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην καραντίνα του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess από τις αρχές Φεβρουαρίου, αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα με πολεμικό αεροσκάφος. Μαζί τους και 35 Ιταλοί πολίτες, αλλά και άλλοι ευρωπαίοι ταξιδιώτες του κρουαζιερόπλοιου, οι οποίοι επιστρέφουν επίσης στις χώρες τους από το Τόκιο της Ιαπωνίας. Άγνωστος μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των επαναπατρισθέντων πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιταλικό αεροσκάφος που θα τους παραλάβει από το Τόκιο και στο οποίο επιβαίνει ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει δύο στάσεις: Μία στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας και μία ακόμη στο Βερολίνο της Γερμανίας. Πόλεις στις οποίες θα αποβιβαστούν οι επαναπατρισθέντες πολίτες των αντίστοιχων χωρών.

Στη συνέχεια το αεροσκάφος θα καταλήξει στη ναυτική βάση της Ρώμης, όπου περιμένει τους Έλληνες αεροσκάφος C27 της πολεμικής μας αεροπορίας. Άγνωστη παραμένει η ώρα της άφιξής τους στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Από εκεί πάντως, θα τους παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο θα τους διακομίσει -ανάλογα με την ώρα της επιστροφής τους- ή στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ή στο νοσοκομείο “Αττικόν”.

Να τονιστεί ότι οι δύο Έλληνες επαναπατρισθέντες πολίτες είναι απόλυτα υγιείς, καθώς δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα του κοροναϊού. Όμως, θα χρειαστεί να παραμείνουν σε προληπτική καραντίνα και υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο αναφοράς της χώρας, για 14 ημέρες.

Την ίδια στιγμή, οι δύο άλλοι επαναπατρισθέντες Έλληνες που επέστρεψαν από την πόλη Γουχάν της Κίνας και παρέμειναν σε εθελούσια απομόνωση στο νοσοκομείο αναφοράς “Σωτηρία” επί 14 ημέρες, αναμένεται να πάρουν εξιτήριο το Σάββατο (22-02-2020).  Οι τελευταίες εξετάσεις που υποβλήθηκαν πριν από το εξιτήριό τους, έδειξαν ότι δεν έχουν προσβληθεί από την λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός. Οπότε είναι πλέον επιβεβαιωμένα υγιείς και ελεύθεροι να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους και κοντά στις οικογένειές τους που τόσο στερήθηκαν.

Ταυτόχρονη ξαφνική εμφάνιση κρουσμάτων σε πολλές διαφορετικές χώρες, μας φέρνει πιο κοντά στο ενδεχόμενο πανδημίας

Η συγκρατημένη αισιοδοξία για την σταθεροποίηση της διασποράς του κοροναϊού στο επίκεντρο της επιδημίας στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, δεν κράτησε πολύ. Η ξαφνική εμφάνιση κρουσμάτων στον Λίβανο και την Ιταλία, ο διπλασιασμός των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα και η νέα εστία μόλυνσης στο Ιράν όπου καταγράφηκαν και θάνατοι ασθενών προκάλεσε τεράστια ανησυχία στους επιστήμονες του ΠΟΥ.

Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι γνωστή η πηγή της λοίμωξης, παραδέχονται οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν σαστισμένοι να χάνονται τα ίχνη της αλυσίδας μετάδοσης του ιού.

Ηλεκτρονική σάρωση από μικροσκόπιο του ιού SARS-CoV-2, που απομονώθηκε σε ασθενή. Μετά από 24 ώρες καλλιέργειας, στην επιφάνεια του κυττάρου αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός πορτοκαλί ιικών σωματιδίων. Credit: Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ

Τις τελευταίες ώρες, υπάρχουν πλέον ενδείξεις επικείμενης πανδημίας και ο φόβος εστιάζεται στις χώρες με αδύναμα υγειονομικά συστήματα, όπου ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή (21-02-2020):

“Αν και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, ανησυχούμε για τον αριθμό των περιπτώσεων που δεν έχουν σαφή επιδημιολογική σύνδεση, όπως είναι το ταξιδιωτικό ιστορικό στην Κίνα ή η επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα”.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Μπέναρ Λι, της Ιατρικής Σχολής του Άικαν, του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, τόνισε επίσης, σε δηλώσεις του την Παρασκευή:

“Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από πολλές διαφορετικές χώρες κατά τις τελευταίες 36 ώρες δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα, η εξάπλωση στην κοινότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο του ιού SARS-CoV-2, να επιβεβαιώνει τους φόβους ότι ο ιός είναι έτοιμος να προκαλέσει πανδημία

‘Οταν ρωτήθηκε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, εάν η επιδημία βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από τον Covid-19 που αναφέρθηκαν στο Ιράν και στον Λίβανο, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε, ότι ο ίδιος ελπίζει ότι ο ιός μπορεί ακόμα να περιοριστεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει, συνεπώς πρέπει να δράσουμε γρήγορα πριν κλείσει εντελώς. Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση«, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ανησυχία το CDC της Αμερικής

Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Λοιμωδών Νόσων της Αμερικής (CDC) αναφέρει ότι δεν βλέπει αυτή τη στιγμή να υπάρχει εξάπλωση του ιού εντός της κοινότητας στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί τελικά, όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι της Υγείας.

«Αυτός ο νέος ιός αποτελεί μια τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία . Δεν έχουμε ακόμα εμβόλιο, ούτε έχουμε φάρμακο για να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», δήλωσαν λοιμωξιολόγοι του CDC και συμπλήρωσαν: “Συνεργαζόμαστε με τα κρατικά τοπικά υγειονομικά συστήματα, ώστε να είναι έτοιμο το ιατρονοσηλευτικό δυναμικό της δημόσιας υγείας να ανταποκριθεί σε πιθανή περίπτωση προβλήματος πανδημίας».

Εντωμεταξύ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ταχύτερης διάγνωσης των κρουσμάτων οι κινέζοι γιατροί άλλαξαν τον τρόπο διάγνωσης του ιού. Αντί για τις χρονοβόρες εργαστηριακές εξετάσεις των δειγμάτων που λαμβάνουν από τους ασθενείς, προχωρούν πλέον σε ακτινογραφία θώρακα προκειμένου να διαπιστώσουν την πνευμονία και την ύπαρξη του ιού. Ίσως εκεί να οφείλεται και η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, καθώς υπάρχει πλέον η δυνατότητα να γίνεται διάγνωση ταχύτερα και σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν