Κοροναϊός: Έφτασαν τους 213 οι νεκροί – Πλησιάζουν τα 10.000 τα κρούσματα

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Μια ανάσα από τα 10.000 είναι πλέον τα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Ξεπέρασαν τους 210 οι νεκροί. Ο κοροναϊός έφτασε σε Ιταλία, Φιλιππίνες και Ινδία.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC) της Κίνας, ο κοροναϊός 2019-nCoV έχει αρρωστήσει 9.692 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα. Σχεδόν 100 άλλοι ασθενείς έχουν νοσήσει σε τουλάχιστον 19 χώρες του κόσμου.

Δυστυχώς, 213 ασθενείς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή. Οι 204 από αυτούς κατέληξαν σε νοσοκομεία της επαρχίας Hubei, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας.

Στην ίδια επαρχία καταγράφηκαν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 άλλα 1.220 κρούσματα της οξείας αναπνευστικής λοίμωξης από τον νέο ιό. Έτσι, ο αριθμός των περιστατικών μόνο σε αυτήν πλησιάζει πια τα 6.000.

Τα υπόλοιπα 3.692 κρούσματα της ηπειρωτικής Κίνας έχουν καταγραφεί στις υπόλοιπες κινεζικές επαρχίες, καθώς και στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, το Μακάο και το Θιβέτ.

Διαβάστε ακόμα Κοροναϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τον πλανήτη ο ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι 1.370 από τους ασθενείς στην Κίνα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 12.000 ύποπτα κρούσματα που εξετάζονται.

Κρούσματα στην Ιταλία, μετάδοση μεταξύ ανθρώπων στις ΗΠΑ

Καθώς ο ΠΟΥ κήρυσσε παγκόσμιο συναγερμό για τoν ιό, η Ιταλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματά της. Πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες που έφτασαν στη χώρα πριν από δύο ημέρες.

Διαβάστε ακόμα Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι παγκόσμιοι συναγερμοί την τελευταία 10ετία

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ καταγραφόταν το έκτο κρούσμα του ιού. Ο ασθενής αυτός είναι ένας άνδρας από το Σικάγο, ο οποίος μολύνθηκε από τη σύζυγό του. Η σύζυγός του είχε ταξιδεύσει στην πόλη Wuhan της Κίνας, απ’ όπου άρχισε η επιδημία. Η γυναίκα από το Σικάγο είχε διαγνωσθεί νωρίτερα τον Ιανουάριο. Ο σύζυγός της αποτελεί το πρώτο αμερικανικό κρούσμα μετάδοσης του ιού μεταξύ ανθρώπων.

Άλλες χώρες που έχουν αναφέρει ότι ο κοροναϊός μεταδόθηκε μεταξύ ανθρώπων είναι η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Κίνα και η Ταϊβάν.

Τα πρώτα τους κρούσματα ανέφεραν επίσης οι Φιλιππίνες και η Ινδία (από ένα η κάθε μία). Και στις δύο περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν ιστορικό ταξιδιού στην πόλη Wuhan.