Κοροναϊός: 70χρονος νόσησε 27 ημέρες μετά τη μόλυνσή του

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Αμφιβολίες για την διάρκεια της περιόδου επωάσεως του νέου κοροναϊού προκαλεί η περίπτωση ενός 70χρονου που μολύνθηκε στην Κίνα.

Ο νέος κοροναϊός ίσως δεν έχει περίοδο επωάσεως 14 ημερών, αλλά πολύ μεγαλύτερη. Την υπόνοια αυτή εκφράζουν οι τοπικές Αρχές της κινεζικής επαρχίας Hubei, έπειτα από την ανίχνευση κρούσματος 27 ολόκληρες ημέρες μετά την αρχική μόλυνση.

Όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα, ένας 70χρονος Κινέζος επέστρεψε στις 24 Ιανουαρίου στο σπίτι του, στην πόλη Shennongjia του Hubei. Ο 70χρονος είχε επισκεφθεί την αδελφή του στην ανατολική πόλη Ezhou. Η γυναίκα ήταν μολυσμένη με τον κοροναϊό.

Ο ηλικιωμένος άνδρας νόμιζε ότι δεν είχε μολυνθεί, καθώς περνούσαν οι εβδομάδες και ήταν καλά. Ωστόσο στις 20 Φεβρουαρίου παρουσίασε πυρετό και αργότερα την ίδια ημέρα επιβεβαιώθηκε πως είναι φορέας του ιού.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ίσως ο κοροναϊός δεν έχει την ίδια περίοδο επωάσεως σε όλους τους ασθενείς. Αν αυτό ισχύει, τότε περιπλέκονται δραματικά οι προσπάθειες για την αναχαίτισή του. Έως τώρα, ως μέγιστη περίοδος επωάσεως του ιού θεωρούνται οι 14 ημέρες, γι’ αυτό και μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων όσοι υπάρχει ενδεχόμενο να έχουν μολυνθεί.

Αν η καραντίνα αυτή είναι λανθασμένη, τότε σημαίνει ότι η ανθρωπότητα έχει αφήσει τον ιό να επελαύνει ανενόχλητος στις 32 χώρες και περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματά του.

Ο νέος κοροναϊός έχει μολύνει 76.288 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα. Τουλάχιστον 2.345 από αυτούς τους ασθενείς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή. Η συντριπτική πλειονότητα κρουσμάτων και θανάτων καταγράφεται στην επαρχία Hubei, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας.

Ο κοροναϊός Covid-19 έχει επίσης μολύνει περισσότερους από 1.500 ανθρώπους σε 28 χώρες και 3 ημιαυτόνομες περιοχές εκτός ηπειρωτικής Κίνας.