Κορυφαίοι επιστήμονες «χτυπούν» τον διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά

  • Iatropedia
Διεθνούς φήμης ξένοι καιέλληνες επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν με μεταμοσχεύσεις νησιδίων παγκρέατος τον διαβήτη τύπου Ι που πλήττει σήμερα εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο και στη χώρα μας παρουσιάζει ραγδαία αύξηση.

Ειδικοί της Β΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Κυτταρικών Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου της Arizona ( USA) και το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Κυττάρων του τμήματος Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια επιστημονική προσπάθεια για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά με τη μέθοδο της μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος που αποτελεί ουσιαστικά αντικατάσταση κυττάρων.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αποτελεί πλέον παγκόσμια μάστιγα – με θύματα κυρίως παιδιά και νέους ανθρώπους- ενώ παράλληλα πλήττει και τον κοινωνικό ιστό των χωρών, καθώς καταγράφεται αύξηση 5% ετησίως, ιδίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που έρχονται στο φως και επισημαίνουν ότι: η εμφάνιση του διαβήτη στην χώρα μας, αρχίζει από παιδιά μικρότερης της προσχολικής ηλικίας, με αποτέλεσμα πολύ πιο σύντομα τα παιδιά αυτά στην ενηλικίωσή τους, να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές.

Στη χώρα μας 1.000 παιδιά το χρόνο καταγράφονται με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη, από τα οποία περίπου το 20% σε δύο με τρεις δεκαετίες, θα αναπτύξει μια από τις επιπλοκές που προκαλεί η νόσος ( οφθαλμολογικές επιπλοκές-τύφλωση, νεφροπάθειες, αγγειοπάθειες, γάγγραινα άνω ή κάτω άκρων), και να χρίζει μεταμοσχευτικής διαδικασίας.

Η μεταμόσχευση νησιδίων του παγκρέατος αποτελεί σήμερα διεθνώς την πλέον σταθερή και αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τον έλεγχο των σοβαρών και επικίνδυνων επιπλοκών για τη ζωή του ασθενούς.

Σήμερα, το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα παροχής αυτής της εξειδικευμένης θεραπείας, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και μηχανημάτων.

Ενός εξειδικευμένου Κέντρου, στο οποίο θα λειτουργεί ομάδα επιστημόνων, ειδικών στην επεξεργασία παγκρέατος, την απομόνωση των νησιδίων και την μετέπειτα μεταμόσχευσή τους.

Οι ασθενείς –κυρίως νέοι και παιδιά- με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που χρίζουν αντιμετώπισης, είτε παραπέμπονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε παραμένουν στην Ελλάδα περιμένοντας την αξιοποίηση παγκρεατικών μοσχευμάτων από κλινικά νεκρούς δότες, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Σε ημερίδα που διοργανώνεται από τη Β΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Κυτταρικών Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου της Arizona (USA) και το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Κυττάρων του τμήματος Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης αναμένεται να αναλυθούν τα οφέλη από την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά της χώρας μας.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα,

στο ξενοδοχείο “King George Palace”. Η τελετή έναρξης είναι στις 10:00 π.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν