Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας από τα μέλη του ΣΦΕΕ με ηχηρές απουσίες…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εκπρόσωποι από όλους τους επιστημονικούς φορείς, συλλόγους ασθενών, και όλα σχεδόν τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή παρέστησαν χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στέλνοντας ο καθένας το δικό του μήνυμα για την στήριξη των πολιτών που δοκιμάζονται... Μόνο οι καθ΄ύλην αρμόδιοι έλλειπαν από την εκδήλωση. Άλλωστε δεν έχουν...ανάγκη να συναντήσουν κανέναν. Τα ξέρουν όλα κι έχουν βρει ήδη όλες τις λύσεις χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο, ειδικά δε με τους εκπροσώπους του "κακού" κεφαλαίου!

Αναφέρομαι βεβαίως στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας κινδυνεύοντας να πουν και για μένα ότι είμαι «δάχτυλος» της φαρμακοβιομηχανίας καθώς αυτή είναι η άποψή τους για τους δημοσιογράφους που διατυπώνουν άλλη άποψη από την δική τους.

Όπως και να έχει, θα θέλαμε όμως να τους δούμε και να ακούσουμε ό,τι έχουν να πουν στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και δη των πολυεθνικών (ΣΦΕΕ), ενός κλάδου που έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει ποικιλοτρόπως την χώρα… Με θέσεις εργασίας, χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη, δωρεές, στήριξη συλλόγων ασθενών και άλλους τρόπους που πιθανώς θα έβρισκε η κυβέρνηση αν επέλεγε να συνεργαστεί πραγματικά και να έχει εξωστρέφεια.

Διαβάστε παρακάτω την τοποθέτηση του κ.. Πασχάλη Αποστολίδη, προέδρου του ΣΦΕΕ: 

Κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σας καλωσορίζω όλους. Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για εμάς που μας τιμήσατε και φέτος με την παρουσία σας.
Ειδικά φέτος.
Μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία να μην περιχαρακωνόμαστε, αλλά να τονώνουμε την επαφή και να ενισχύουμε τους διαύλους της επικοινωνίας μας.
Πιστεύω πως είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό «φάρμακο» για να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία. Και περισσότερη δύναμη ώστε να μπορούμε να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά μας, πρωτίστως υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών.
Ελπίζοντας ότι έστω και τώρα η Πολιτεία θα «στρίψει το τιμόνι» και θα δώσει επιτέλους προτεραιότητα στις αυτονόητες αλλαγές για ένα πραγματικά βιώσιμο και δίκαιο σύστημα υγείας, το οποίο δεν θα βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιδεινώνοντας έτσι τις ανισότητες και την συνολική κοινωνική ανασφάλεια.
Και είναι βέβαιο ότι σε μια τέτοια σοβαρή εθνική προσπάθεια όλοι μας θα είμαστε στο πλευρό της.
Ο Κλάδος του Φαρμάκου το έχει κάνει σαφές αυτό με κάθε δυνατό τρόπο.
Πρώτα απ΄όλα στην πράξη.
Παρά τα τεράστια χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν ξεπεράσει το €1,350δις και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή τους…
Παρά την αύξηση κατά 45%, του clawback και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (Rebates), μαζί με νέα σκληρά μέτρα που δημιουργούν επικίνδυνη ασφυξία στην αγορά, ιδιαιτέρως για την ελληνικές επιχειρήσεις…
Παρά την συνεχώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη, την ακραία αποθάρρυνση επενδυτικών κινήσεων, όπως οι κλινικές μελέτες που μόνο οφέλη έχουν για τη χώρα…
Παρά και τις ακραίες συνθήκες των capital controls που δοκίμασαν τις αντοχές των εταιριών, αν μάλιστα λάβετε υπόψη σας ότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο δεύτερος σε εξαγωγές στη χώρα…

Κάθε φορά κάναμε πραγματικά ότι περισσότερο μπορούσαμε για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους ασθενείς και να μειωθούν, όσο περνούσε από το χέρι μας, τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού στην Υγεία. Επιπλέον, ο ΣΦΕΕ στο πλαίσιο της Κοινωνικής του Υπευθυνότητας συνέδραμε με την έμπρακτη υποστήριξη των εταιριών μελών του στην ανακούφιση του κύματος μεταναστών και προσφύγων, προσφέροντας 40.000 φάρμακα προς το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Προφανώς όμως…ούτε το κράτος πρόνοιας, ούτε η οικονομία που το στηρίζει μπορούν να επιβιώσουν έτσι.

Ας είναι λοιπόν το 2016 η χρονιά που θα αρχίσει το βέλος να δείχνει προς τα πάνω.
Ο Κλάδος του Φαρμάκου έχει τη δυναμική για να βοηθήσει στην αλλαγή της κατεύθυνσης.
Η συνεργασία των πολυεθνικών εταιριών με το δυναμικό ελληνικό τομέα διαμορφώνουν μια ισχυρή ενιαία φαρμακοβιομηχανία.
Ο Κλάδος είναι ο δεύτερος σε εξαγωγές με 13.300 θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας εμμέσως άλλες 87.000 θέσεις αλλά και με επίδραση στο ΑΕΠ που υπολογίζεται στα €1,2 δις.
Κι αυτό σε συνθήκες ακραίας ύφεσης και σε εχθρικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.

Το Φάρμακο όμως μπορεί να θεραπεύσει.

Να βοηθήσει τη χώρα να αναρρώσει, την κοινωνία να ανακτήσει αυτονόητα δικαιώματα, τον κάθε άνθρωπο να έχει πρόσβαση στις εξελίξεις, στις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις που σημειώνονται στις επιστήμες με ιατρικές εφαρμογές.

Γι αυτό έχει σημασία το 2016 να μπουν οι βάσεις ενός «Στρατηγικού Σχεδίου» με την συνεργασία πολιτείας και φορέων.

Με την ενίσχυση των πολιτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας, μέσα από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, μέσα από την αλλαγή της νοοτροπίας ώστε να τριπλασιαστούν οι εισροές κονδυλίων για Κλινικές Μελέτες.
Με την εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών μέτρων για έλεγχο δαπάνης και όγκου, προς όφελος των ασθενών. Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και να μπει σε μια τάξη η Εφαρμογή Θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών. Ο ΣΦΕΕ θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις.
Με την σύμπραξη όλων μας για καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Το θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας ζήτημα και έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στην Πολιτεία στην οποία εμπλεκόμαστε ενεργά και στο οικονομικό κομμάτι για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.

Αγαπητοί φίλοι,
Επιτρέψτε μου κλείνοντας να ευχαριστήσω θερμά τους συντονιστές των Επιτροπών, τους Αντιπροέδρους καθώς και το Διοικητικό προσωπικό του Συνδέσμου μας.
Τα βήματα που κάναμε τη χρονιά που έφυγε οφείλονται στην εξαιρετική δουλειά που κάνετε όλοι ώστε να προχωρήσουμε προς τους στόχους που θέσαμε.

Στο Φάρμακο ξέρουμε πολύ καλά ότι έστω κι ένα βήμα για να γίνει απαιτεί επιμονή και ομαδική δουλειά.
Χρειάζεται να μένεις προσηλωμένος σε αυτό που σου αναλογεί να κάνεις, αντλώντας έμπνευση από τον ευρύτερο στόχο που υπηρετείς.
Κι αυτή η κουλτούρα ίσως είναι ευρύτερα χρήσιμη σήμερα, ιδιαιτέρως καθώς πραγματικά εμπλουτίστηκε σε αξίες από την εμπειρία της κρίσης.
Πλέον όλοι ξέρουμε ότι η σταθερή βάση που χρειαζόμαστε είναι κοινή.
Είναι η καλή θέση της πατρίδας μας, η σωστή λειτουργία του κράτους μας, η ισχυρή συνοχή της κοινωνίας μας.
Εύχομαι σε όλους, όλα να πάνε καλύτερα.
Με υγεία, με αισιοδοξία, με τους δικούς σας ανθρώπους στο πλευρό σας.
Εμάς στο ΣΦΕΕ να μας θεωρείτε «δικούς σας ανθρώπους» σε κάθε προσπάθεια για μια πιο ασφαλή και πολιτισμένη καθημερινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν