Κοπή πίτας ΣΦΕΕ με αιχμές και παρουσία- έκπληξη του Ανδρέα Ξανθού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού πραγματοποιήθηκε η φετινή κοπή πίτας του ΣΦΕΕ. Ο κ. Ξανθός έμεινε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης και άκουσε υπομονετικά τα παράπονα και τις προτάσεις των εκπροσώπων της Φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως επισήμανε με απογοήτευση στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης «η έλλειψη προβλεψιμότητας και η επιβολή νέων μέτρων δημιουργούν ένα δυσάρεστο κοκτέιλ για τη φαρμακοβιομηχανία και για το λόγο αυτό, τα μηνύματα δεν προβλέπονται θετικά για το 2018».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε στο τεράστιο ποσό του 1,2 δις ευρώ για τα clawback και rebate που καλείται να πληρώσει η Φαρμακοβιομηχανία και είπε ότι πρόκειται για ένα ποσό που είναι 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό όρο. Και επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις έχουν φθάσει στο σημείο να καλύπτουν και τους ανασφάλιστους και μέσα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους.

Για την τιμολόγηση ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι το μοντέλο δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, ενώ η ενοποίηση του rebate δεν ήταν μεταρρύθμιση! «Μετά τον Αύγουστο του 2018 είμαστε εδώ και μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική του φαρμάκου», είπε ο κ. Αποστολίδης και συμπλήρωσε: «Ήρθε η ώρα να βρούμε τις νέες μας σταθερές, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, να αλλάξουμε το brain drain σε brain game. Πιστεύουμε στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια».

Θεόδωρος Τρύφων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι το  2018 είναι χρονιά με πολλές προσκλήσεις ενώ έχουμε ανοιχτό διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την ώρα που οι  επιλογές της Φαρμακοβιομηχανίας είναι περιορισμένες. «Πρέπει να δούμε την αξία του φαρμάκου σε σχέση με άλλες αξίες… Το clawback και το rebate είναι ποσά που δε εισπράττονται από το κράτος, με αποτέλεσμα 3 στα 4 φάρμακα να μην είναι βιώσιμα. Δεν ξέρω εάν τα ποσά αυτά μπουν σε μία ρύθμιση των 20 ή των 100 δόσεων, αλλά σίγουρα είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε. Και πρότεινε να μπουν κόφτες στο payback.

Απευθυνόμενος εξάλλου στον κ. Ξανθό, δήλωσε: «Εκμεταλλευτείτε τα γενόσημα και δώστε ανακούφιση στους ασθενείς, στο σύστημα υγείας αλλά και στην καινοτομία. Να οριστούν επίσης κανόνες για το clawback και κανόνες στη συνταγογράφηση».

Ανδρέας Ξανθός

Χρονιά- ορόσημο για τη χώρα, χαρακτήρισε το 2018 ο υπουργός Υγείας τονίζοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει από το φαύλο κύκλο της Επιτροπείας, γεγονός που θα μας δώσει ανάσα!

Φυσικά η εξίσωση είναι δύσκολη, παραδέχθηκε, αλλά τουλάχιστον κλείνει ένα κύκλος με πολιτικές τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δεν παρήγαγαν τίποτα θετικό. Μάλιστα είπε ότι η πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα και θεραπείες είναι ένα διεθνές πρόβλημα και μπορεί να μετατοπιστεί η συζήτηση από το κόστος, στη θεραπευτική αξία.

ξανθοσ

Ακολούθησαν ομιλίες του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήριου Μπερσίμη, της προέδρου του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου αλλά και του προέδρου του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη που έκανε δυναμική παρέμβαση. Εκ μέρους των συλλόγων ασθενών μίλησε ο κ. Γ. Καλαμίτσης, πρόεδρος του του Συλλόγου Ασθενών με Ηπατίτιδα C «Προμηθέας».