Κόντρα Πλεύρη – Πολάκη για έλλειψη φαρμάκου από τον ΙΦΕΤ: Τι απαντά ο υπουργός Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Πόλεμος δηλώσεων και αντιδηλώσεων ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα μεταξύ του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με αφορμή την έλλειψη ενός φαρμάκου που ο ΙΦΕΤ όφειλε -σύμφωνα με τον Π. Πολάκη- να φέρει έγκαιρα από το εξωτερικό.

Στην απάντηση που έδωσε ο Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής στον Παύλο Πολάκη, καταγγέλλει ότι ο πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας έκανε ανάρτηση μέσω της οποίας δημοσιοποίησε στοιχεία πολίτη εν αγνοία του.

«Αυτό το οποίο θέλω να αναφέρω και κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε γιατί συνδέεται και θα κάνω και μία συγκεκριμένη καταγγελία. Είναι ότι χθες υπήρξε μια ανάρτηση από συνάδελφο Βουλευτή, τον κύριο Πολάκη. Βγάζω τις ύβρεις τις οποίες συχνά μου αναφέρει ο κύριος Πολάκης, όπου αναφέρεται σε ένα φάρμακο και στον ΙΦΕΤ για δήθεν έλλειψη. Έχει και το email ενός γιου ασθενούς προς τον ΙΦΕΤ» είπε ο κ. Πλεύρης.

Δείτε την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη:

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, ότι στην απάντηση που έδωσε στις καταγγελίες Πολάκη το ίδιο το Ιδρυμα Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το συγκεκριμένο φάρμακο που είναι καινοτόμο, ακριβό φάρμακο και εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, στη συγκεκριμένη ασθενή έχει δοθεί δύο φορές μέσα στο έτος:

«Άρα ο ΙΦΕΤ με πολύ μεγάλο αγώνα, γιατί ήταν ένα καινοτόμο φάρμακο πάρα πολύ σημαντικό, κατάφερε να το προμηθεύσει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων ασθενούς, χωρίς την έγκρισή του, ο κ. Πλεύρης ζητά να υπάρξει απάντηση.

Και εξήγησε: «Ο γιος της ασθενούς κοινοποίησε ένα email στον ΙΦΕΤ. Το έχει κοινοποιήσει σε εμένα, οπότε έχω νόμιμη κατοχή του συγκεκριμένου email, που αναφέρει ότι το ποστάρισμα του email του, έχει γίνει εν αγνοία του και εγκαλεί και υπάλληλο ενδεχομένως που έδωσε αυτό το email στον κύριο Πολάκη, αλλά και τον ίδιο τον κύριο Πολάκη, ότι λέει ψέματα για πολιτικούς λόγους και κυρίως ότι προσβάλει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.

Εγώ θεωρούσα ότι ο κύριος Πολάκης είχε το email και του είχαν επιτρέψει να κάνει χρήση. Και πληροφορούμαστε ότι γιατρός – βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, έβγαλε στη φόρα με τα ονόματα κανονικά του γιου της ασθενούς και το τι χρειαζόταν η ασθενής, χωρίς να πάρει άδεια.

Προσέβαλε προσωπικά δεδομένα, λέγοντας ψέματα γιατί είχε καλυφθεί το θέμα και με συγχωρείτε ήδη μίλησα με τον Πρόεδρο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΦΕΤ, του ζήτησα να κάνει έλεγχο και ΕΔΕ για να δούμε πως έχει διαρρεύσει το email και παράλληλα να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα στοιχεία.

Και όποιος έχει κάνει χρήση αυτών των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου βουλευτή, επειδή ακριβώς συνιστούν σοβαρό ποινικό αδίκημα γιατί είναι δεδομένα Υγείας, να σχηματιστεί ο αντίστοιχος φάκελος για να αποδοθούν ευθύνες».