Κόντρα Κοντοζαμάνη – Ξανθού στη Βουλή με αφορμή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τα Κέντρα Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Κοντοζαμάνης
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα (ΠΦΥ) και η ετοιμότητα των Κέντρων Υγείας με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης σήμερα στη Βουλή, μεταξύ του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

O Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση και προβληματικό σχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας, ενώ ο Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε ότι ο σχεδιασμός για την πανδημία, έγινε με τις υποδείξεις και τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του προς το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε ότι «ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, είναι ατελής (δεν προηγήθηκε ενίσχυση με προσωπικό, δεν υπάρχει ρόλος για τις ΤΟΜΥ ούτε οργανωμένη κοινοτική και κατ’ οίκον φροντίδα) και προβληματικός (προβλέπει ραντεβού για εξέταση ύποπτων κρουσμάτων και μετακινήσεις γιατρών)».

Απαντώντας στα παραπάνω, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης αντέτεινε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ έγινε με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αξιολόγησε την παρούσα κατάσταση της πανδημίας και κατέληξε σε 35 συγκεκριμένες παρεμβάσεις με επίκεντρο ολοκληρωμένα δίκτυα ΠΦΥ και τους οικογενειακούς γιατρούς, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Αυτή τη στιγμή ακολουθούμε τις νέες τάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μιλάει για τη νέα δημόσια υγεία, όπου η πρόληψη συναντά τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και παρέχεται ένα πλέγμα υπηρεσιών υγείας ολοκληρωμένο προς όλους τους πολίτες», είπε συγκεκριμένα ο υφυπουργός.

Ο κ. Ξανθός απευθυνόμενος προς τον κ. Κοντοζαμάνη υποστήριξε οι ΤΟΜΥ είναι εθνικός μεταρρυθμιστικός στόχος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της, «παρότι ο κ. Κικίλιας είχε δεσμευτεί στη βουλή τον Οκτώβρη του 2019 ότι η μεταρρύθμιση θα αξιολογηθεί και θα συνεχιστεί».

Κοντοζαμάνης: «Οι ΤΟΜΥ θα υπαχθούν στα Κέντρα Υγείας»

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι οι ΤΟΜΥ θα υπαχθούν στα Κέντρα Υγείας, υπηρετώντας συγκεκριμένους ρόλους και σκοπούς, αποτελώντας «τον επιχειρησιακό βραχίονα ενός κέντρου υγείας, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε την παροχή υπηρεσιών προνοσοκομειακής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη».

Προσέθεσε, επίσης, ότι το υγειονομικό προσωπικό, του οποίου αυτή τη στιγμή η μισθοδοσία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, δεν θα διαφέρει σε τίποτα από το υπόλοιπο προσωπικό των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ευθύνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα. «Θα συνεχίσουμε», είπε ο υφυπουργός, «αυτό που ξεκίνησε το 2012 με την ενσωμάτωση των πρώην δομών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ», «για μια ισχυρή ενιαία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και θα το κάνουμε αυτό πάλι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

«Είναι σαφές ότι το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι η επένδυση στις δημόσιες δομές ΠΦΥ αλλά η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με το χρεοκοπημένο μοντέλο των 200 επισκέψεων το μήνα, που δεν εξυπηρετεί και επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός.

Τέλος ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δομών ΠΦΥ και ήδη, όπως είπε, έχουν νομοθετηθεί από την πρώτη περίοδο της πανδημίας και λειτουργούν, «τόσο οι κατ’ οίκον επισκέψεις, η τηλεσυμβουλευτική όσο και όλη η άυλη συνταγογράφηση για να εξυπηρετείται ο κόσμος. Και βεβαίως, προχωρούμε ακόμα παραπέρα με τη διαχείριση των χρονίως πασχόντων ασθενών», κατέληξε.