Κοντοζαμάνης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Προτεραιότητα της Ελλάδας η διαχείριση των ογκολογικών ασθενών»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κοντοζαμάνης
Έμφαση στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, δίνει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρώπη. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε από την πλευρά της Ελλάδας στο πλαίσιο του 6oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στην προσαρμογή του προγράμματος στα ελληνικά δεδομένα και ανέλυσε το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, παρουσίασε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου, ενώ ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου πενταετούς προγράμματος που έχει να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας και με δράσεις πρόληψης, έγκαιρης πρόγνωσης και αντιμετώπισης παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται τόσο με τον καρκίνο όσο και με άλλες νόσους.

Υπενθύμισε την εφαρμογή του νόμου για απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και τον σχεδιασμό του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο στις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, προϋπολογισμού 124 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν δράσεις που σχετίζονται, επίσης, όπως είπε, με τον καρκίνο του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου. Είναι οι 4 τύποι καρκίνου που αν έγκαιρα ανιχνευτούν, αντιμετωπίζονται με επιτυχία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Επιπλέον σημείωσε στην ομιλία του πως υπάρχουν δράσεις για την παρηγορητική φροντίδα και την θεραπευτική αγωγή.

Μητρώα ασθενών και Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών

Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αποτελεί η διαχείριση των ογκολογικών ασθενών και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα μητρώα ασθενών με νεοπλασίες, καθώς και το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

Μία μεγάλη παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί είναι αυτή του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού διαχείρισης του καρκίνου. Η καινοτομία του προγράμματος αυτού αφορά στη δημιουργία των κατάλληλων ψηφιακών υποδομών σε περιβάλλον νοσοκομείου που θα υποστηρίζει τη διατομεακή λήψη αποφάσεων (multi disciplibary decision support teams), την υποστήριξη του σχεδιασμού της αγωγής και θεραπείας του ασθενή, τη χορήγηση τη θεραπείας και θα περιλαμβάνει επίσης εργαλεία αυτοαξιολόγησης της κατάστασης υγείας, την παροχή φροντίδας κατ’ οίκον και παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.

Επίσης, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο σχεδιασμός της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των νοσοκομειακών μονάδων αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα

Μεταξύ των άλλων, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, ολοκληρώνουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία ενός νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα εξυπηρετήσει όλη τη βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών, και ειδικότερα για αυτούς που διαβιούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, νησιά, ορεινές και δύσβατες περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσκολία προσέγγισης σε μεγάλες νοσοκομειακές δομές, υπό προϋποθέσεις και σε πιστοποιημένα Κέντρα Υγείας που θα πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς χορήγησης φαρμάκων, θα είναι δυνατόν να χορηγηθεί αντινεοπλασματική αγωγή.