Κοντοζαμάνης – Μαγιορκίνης: H σημασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ στον έλεγχο της πανδημίας

  • Γιάννα Σουλάκη
self test
Τον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων, που μετά τους μαθητές θα υποβληθούν σε self-test, ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Τη σημασία των τεστ αυτοδιάγνωσης στον έλεγχο της πανδημίας, ανέλυσε ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός είναι:

  • υπάλληλοι ΚΕΠ, ΟΤΑ , Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι και σε υπηρεσίες καθαριότητας.

Από Δευτέρα αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμαself-testing.gov.gr.

Όλη η διαδικασία

Το self test, παραλαμβάνει ο εργαζόμενος από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στην εργασία του και έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειας του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, την βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού.

Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

Μαγιορκίνης: Συμπληρωματικό και σημαντικό εργαλείο τα self test

Το δωρεάν self test που διανέμεται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία  ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης .

Έκανε λόγο για μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Μίλησε για συμπληρωματικό εργαλείο με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.