Κοντοζαμάνης: «Η επιστροφή των εκδρομέων εξάντλησε τα αντιδραστήρια για τον COVID-19»

  • Γιάννα Σουλάκη
Εξηγήσεις για την προσωρινή διακοπή της διεξαγωγής των τεστ κορονοϊού από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), λόγω εξάντλησης αντιδραστηρίων, έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης σε δήλωσή του, η εβδομαδιαία δυνατότητα διεξαγωγής τεστ κορονοϊού εξαντλήθηκε, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων που έγιναν από τους εκδρομείς που επέστρεψαν στα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το πρόβλημα της διακοπής των τεστ κορονοϊού από το ΕΚΕΑ, το οποίο ανέδειξαν μέλη της ΕΙΝΑΠ με ανακοίνωσή τους, θα αποκατασταθεί στις 8/9, με την προμήθεια νέου αυξημένου αριθμού αντιδραστηρίων.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Στοπ στα μοριακά τεστ, λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος βάζει το ΕΚΕΑ

Κοντοζαμάνης: Στις 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται αποκατάσταση του προβλήματος

Διαβάστε όλη τη δήλωσή του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη:

«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».