Κοντοζαμάνης: Ενισχύεται το ΕΣΥ Θεσσαλονίκης – Δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες

  • Γιάννα Σουλάκη
Κοντοζαμάνης
Στην ενίσχυση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη με επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, προσωπικό και εξοπλισμό, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά την επίσκεψή του στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας και τη σύσκεψή που πραγματοποίησε με τους διοικητές ΥΠΕ.

«Είμαστε ακόμη μια φορά με τον γενικό γραμματέα υπηρεσιών υγείας, τον Γιάννη Κωτσιόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, μέλος της επιτροπής των ειδικών στη Θεσσαλονίκη, σε μια χρονική στιγμή όπου τα δεδομένα στοιχεία δείχνουν ότι η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει αυξηθεί», ανέφερε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την εισαγωγή του τοποθέτηση.

Και πρόσθεσε, ότι στη Θεσσαλονίκη υπήρξε απότομη αύξηση στις εισαγωγές στο σύστημα Υγείας «είδαμε μια μεγάλη αύξηση τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή. Στην Αθήνα η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται. Σε κάθε περίπτωση, επαναξιολογούμε τακτικά τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει η επιτροπή στη διάθεσή της, ανάλογος γίνονται εισηγήσεις και λαμβάνονται αποφάσεις».

Κοντοζαμάνης: «Ενίσχυση των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη»

Μάλιστα προανήγγειλε την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς όπως είπε, ήδη υπάρχουν 18 επιπλέον κλίνες που ετοιμάζονται σε μια μονάδα ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου συν τις 30 κλίνες που προέρχονται από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

«Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και από τη διαχείριση της πανδημίας τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, θα λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να μην μείνει κάποιος συμπολίτης μας εκτός ΜΕΘ. Το σχέδιο που εφαρμόσαμε στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο ήταν συγκεκριμένο εφόσον χρειαστεί θα το αναπτύξουμε πλήρως».

Τα σχέδια αυτά αφορούν την ανάπτυξη απλών κλινών νοσηλείας για τον κορωνοϊό, αύξηση περαιτέρω της διαθεσιμότητας σε κλίνες εντατικής θεραπείας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω έκκληση πάλι προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, στη Μακεδονία, να συνεργαστούν με το εθνικό σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι μια υγειονομική περιφέρεια. Ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις υγειονομικές τους δομές έχουν ενώσει δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το σφοδρό κύμα», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.

Επίσης αποσαφήνισε πως στην συμπρωτεύουσα δεν νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ενώ παράλληλα, απατώντας σε ερωτήματα σχετικά με την Αθήνα, σημείωσε ότι «υπάρχει αναμονή η οποία είναι διαχειρίσιμη και σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη που χρειάζονται όταν διασωληνώνονται».

Κοντοζαμάνης: «Ο εμβολιασμός είναι το όπλο μας κατά της νόσου Covid»

O κ. Κοντοζαμάνης αναφέθηκε ειδικότερα στον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, που αποτελούν «τα μόνα όπλα μας απέναντι στη νόσο», όπως είπε.

«Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πανδημία έχουμε καταστήσει σαφές ως κυβέρνηση ότι γνώμονας μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Γνωρίζουμε όλοι ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μια δυναμική κατάσταση και για αυτό τον λόγο λαμβάνονται μέτρα που δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές. Όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται τακτικά και οι αποφάσεις μας αναπροσαρμόζονται. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι έχουμε δύο όπλα στη διάθεσή μας προκειμένου να βγούμε νικητές και από αυτή τη φάση της πανδημίας. Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Και το δεύτερο μεγάλο όπλο είναι η πιστή τήρηση από όλους μας των μέτρων που έχει αποφασίσει η πολιτεία. Με αυτά τα δύο όπλα σύντομα θα τελειώσουμε».

Αναφορικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca, σημείωσε πως: «Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο για το εμβόλιο της Astra Zeneca, αλλά και σε όλα τα εμβόλια. Τα εμβόλια που γίνονται είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα οποία περιστατικά έχουν συμβεί πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και στη συνέχεια να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώσει κάποιος πολίτης τον εμβολιασμό γιατί πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία. Συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορωνοϊό, το 90% και πλέον δεν είχε εμβολιαστεί. Είναι το πιο σημαντικό μας όπλο οι εμβολιασμοί».

Σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων σημείωσε πως «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως θα πράξουμε».

Υπενθυμίζεται πως μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας έχει προγραμματισμένες επισκέψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο».

Πηγή: thesstoday.gr