Κοντοζαμάνης: «Είμαστε έτοιμοι για τη γρίπη με 4,2 εκατομμύρια εμβόλια»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κοντοζαμάνης
Η Ελλάδα είναι απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει και γρίπη και Covid19, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος συμπλήρωσε παράλληλα, ότι υπάρχουν διαθέσιμα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια, δηλαδή 35% περισσότερα από πέρυσι.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, ο αριθμός των εμβολίων αρκεί για να δημιουργηθεί τοίχος ανοσίας για την γρίπη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, πέρυσι ο αριθμός των εμβολίων ήταν 3,1 εκατομμύρια δόσεις, ενώ πριν δύο χρόνια είχαν εμβολιαστεί 2,1 εκατομμύρια.

“Είναι ευχάριστο γεγονός ότι εμβολιάζονται περισσότεροι για την γρίπη, για την συλλογική ανοσία που χρειαζόμαστε. Έχουμε την βεβαιότητα ότι η ζήτηση θα καλυφθεί στο έπακρο και κατά προτεραιότητα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες που έχουν ανάγκη να προστατευτούν” σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο ίδιος εξήγησε απαντώντας στον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Πουλά που κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση, ότι τα εμβόλια της γρίπης βρίσκονται ήδη στην χώρα μας, αλλά ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου.

“Ο λόγος είναι ότι η γρίπη ξεκινάει από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά. Θέλουμε το τοίχος ανοσίας να το έχεις εκείνη την στιγμή. Έχει ξεκινήσει η συνταγογράφησή του όμως γιατί ειδικά οι ηλικιωμένοι πηγαίνουν μια φορά το μήνα και γράφουν τα φάρμακά τους” ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.

Κοντοζαμάνης: Έχουμε σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης

“Είμαστε προετοιμασμένοι, τα εμβόλια για τη γρίπη είναι εδώ, οι οδηγίες για εκείνους που έχουν προτεραιότητα εμβολιασμού είναι σαφείς, υπάρχει επάρκεια και υπάρχει σχεδιασμός, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τόσο τον ιό της γρίπης όσο και τον ιό του κορονοϊού ταυτόχρονα”, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.

Μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε ότι “το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται στα όριά του και έχουμε αντοχές και υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών”.

Ο κ. Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πέρυσι, σε σχέση με πρόπερσι, ήταν αυξημένος ο αριθμός των υγειονομικών, οι οποίοι εμβολιάστηκαν και αυτό αποτελεί δείκτη ποιότητας των υπηρεσιών υγείας διότι “προστατεύοντας τους υγειονομικούς, προστατεύουμε και τους πολίτες που έρχονται σε επαφή με το σύστημα υγείας και είναι σημαντικό φέτος να αυξήσουμε το ποσοστό των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν”.

Ο Ανδρέας Πουλάς κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τι θα γίνει για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες.

“Υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά άνω των 6 μηνών θα πρέπει να εμβολιαστούν. Θα υπάρξει η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των εμβολίων που θα λάβει η χώρα μας εάν χρειαστεί;”, ρώτησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και επισήμανε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτή γιατί ένα εμβόλιο που συνταγογραφείται σήμερα θα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα, καθώς ο γιατρός που εξέτασε τον ασθενή και έδωσε την εντολή να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός αναλαμβάνει και την ευθύνη.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ