Κομοτηνή: Ο Ανδρέας Ξανθός υπόσχεται σύντομα νέο νοσοκομείο αλλά οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τις ελλείψεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εγκρίνει τελικά τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε νοσοκομεία και δομές υγείας της Θράκης. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ωστόσο, επισήμαναν στον υπουργό Υγείας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον παρόντα χρόνο λόγω των ελλείψεων και της υποστελέχωσης.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αν και το συγκεκριμένο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (με πολύ χαμηλότοκο δάνειο) αφορά αποκλειστικά  ήδη υπάρχουσες δομές και  εξοπλισμό, στην περίπτωση της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή  φαίνεται ότι  θα είναι εφικτό να γίνει εξαίρεση έτσι ώστε για το συγκεκριμένο έργο  να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότησή του.

Όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός, ο λόγος που γίνεται τόσο μεγάλη προσπάθεια για το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι επειδή το Σισμανόγλειο- το οποίο κτίστηκε πριν από 80 χρόνια-αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριακά προβλήματα, περισσότερα από κάθε άλλο νοσοκομείο της χώρας και δεν υπάρχει αυτή την περίοδο άλλο διαθέσιμο  χρηματοδοτικό εργαλείο.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσον αφορά την ανέγερση νέου νοσοκομείου, επεσήμαναν ότι για πρώτη φορά ορίστηκε διοικητής στο νοσοκομείο  με αξιοκρατικά και όχι με κομματικά κριτήρια και όπως είπαν χαρακτηριστικά «με την κανονικότητα στις πληρωμές και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που γίνονται μετά από 6 χρόνια ξυπνήσαμε  από τον εφιάλτη του ξεπουλήματος του ΕΣΥ και των λουκέτων σε νοσοκομεία και κλινικές».

Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι των γιατρών τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή   από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι μισές  με αποτέλεσμα να στηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου οι γιατροί των Κέντρων Υγείας. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι επικείμενες προσλήψεις – κυρίως αυτές που θα γίνουν μέσα στο Φλεβάρη μέσω ΟΑΕΔ- θα δώσουν «ανάσα» και θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος αν και, όπως υποστήριξαν, θα πρέπει να περάσουν περίπου 4 μήνες μέχρι να εκπαιδευτεί το νέο προσωπικό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης εξαιτίας της παλαιότητας των εγκαταστάσεων αλλά και των άμεσων λύσεων που πρέπει να δοθούν σε χρονίζοντα  προβλήματα όπως αυτά των Οργανισμών των νοσοκομείων και των μετατάξεων.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι η αναμόρφωση των Οργανισμών στα νοσοκομεία αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας και ότι το θέμα αυτό έχει ήδη ανοίξει σε πρόσφατη συζήτηση στο ΚΕΣΥΠΕ. Τόνισε επίσης ότι είναι  πολύ σημαντική η απαίτηση που υπάρχει για αξιοκρατία και δικαιοσύνη: «Γι’ αυτό και οφείλουμε  μέχρι να θωρακιστεί θεσμικά το σύστημα και να γίνει διάφανο και αξιοκρατικό να μην υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε φαινόμενα   ημετεροκρατίας και κομματοκρατίας» ανέφερε ο κ. Ξανθός και  κάλεσε τους εργαζόμενους  στην περίπτωση που εντοπίζουν τέτοιες συμπεριφορές να τις  καταγγέλλουν στο Υπουργείο.

Μετά το «Σισμανόγλειο»  Κομοτηνής ο Υπουργός μετέβη στη Ξάνθη όπου επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη διοίκηση και τους διευθυντές υπηρεσιών και κλινικών του νοσηλευτικού ιδρύματος ο κ. Ξανθός ενημερώθηκε για τρέχοντα ζητήματα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι τον Οκτώβριο αποπληρώθηκαν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές,  έχει διασφαλιστεί η κανονικότητα στις πληρωμές των παρόχων, έχουν αρχίσει οι διορισμοί των μόνιμου προσωπικού ενώ από το φθινόπωρο έχουν καλυφθεί αρκετές κενές θέσεις με την τοποθέτηση επικουρικών και ειδικευόμενων.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και της Παθολογικής Κλινικής εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σε συνδυασμό με την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή (όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά περισσότερα από τα μισά περιστατικά των ΤΕΠ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από δομή ΠΦΥ).  Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι επείγει να εφαρμοστεί η λίστα χειρουργείου καθώς παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν δύο επικουρικοί αναισθησιολόγοι και έχει προκηρυχθεί η θέση ενός μόνιμου, οι χρόνοι αναμονής  για επεμβάσεις εξακολουθούν να είναι μεγαλύτεροι απ’ ό,τι συνηθίζεται.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποστηρίξει τη δημόσια περίθαλψη και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αναβάθμισης του ΕΣΥ   τους παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. «Στο ίδιο μνημονιακό περιβάλλον  που υπήρχε τα περασμένα χρόνια, εμείς διασφαλίσαμε την καθολικότητα στην πρόσβαση με την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων,  προχωρήσαμε σε νέες προσλήψεις μετά από 6 χρόνια, ομαλοποιήσαμε τις πληρωμές των εφημεριών και των υπερωριών» ανέφερε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι πρωταρχική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας  με έμφαση στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν