Κομισιόν: 50 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer παραλαμβάνει νωρίτερα η ΕΕ

  • Γιάννα Σουλάκη
Pfizer
Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται καθημερινά στο πεδίο των εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού και της νόσου Covid-19. Την ώρα που καταφθάνουν ανησυχητικές πληροφορίες για την ασφάλεια των εμβολίων Johnson & Johnson και AstraZeneca, μία ευχάριστη είδηση ήρθε να αναπτερώσει το ηθικό των ευρωπαίων πολιτών.

H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται η παράδοση 50.000.000 δόσεων εμβολίων της Pfizer/ΒιοΝtech. Σημειώνεται ότι η εταιρεία θα παρέδιδε τα εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως τελικά αποφασίστηκε να παραληφθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο, σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι σήμερα οι εμβολιασμοί στην ΕΕ έφτασαν τα 100.000.000.

Η είδηση έρχεται την ώρα που η προσωρινή παύση της χρήσης του εμβολίου της Johnson&Johnson στις ΗΠΑ οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση να καθυστερήσει τις παραδόσεις δόσεων και στην ΕΕ. Το εμβόλιο της J&J ελέγχεται για σπάνιες περιπτώσεις πρόκλησης θρόμβωσης, ανάλογες με εκείνες που έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη.

Έτσι μετά από συνεννόηση με την Κομισιόν, η Pfizer τόνισε ότι αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τις δεσμεύσεις της για τις παραδόσεις έως τα τέλη Ιουνίου όσον αφορά την ΕΕ. Η Ένωση αναμένει έως τώρα 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer για το τρέχον τρίμηνο, έναντι 66 εκατ. το α’ τρίμηνο του έτους.

Η καθυστέρηση της Johnson δημιουργεί κίνδυνο γενικής καθυστέρησης του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ, το οποίο βρίσκεται ήδη αρκετά πίσω σε σχέση με εκείνα της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν