Κόλαφος η ανακοίνωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Μαζική απο-απασφάλιση των πολιτών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως λένε οι γιατροί που διατηρούν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, η πρωτοφανής μαζική από-ασφάλιση του πληθυσμού έλαβε σάρκα και οστά από 1ης Αυγούστου 2018, οπότε και καταργήθηκαν οι συμβάσεις ελευθεροεπαγγελματιών παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, χωρίς να υπάρξει έστω και κατά ένα ικανοποιητικό ποσοστό αναπλήρωσή τους.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου και ο γενικός γραμματέας, Χρήστος Παπασιδέρης, αναφέρεται ότι «οι υπολογισμοί του υπουργείου Υγείας περιελάμβαναν άμεση αντικατάσταση από οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι όμως απεδείχθησαν είδος εν ανεπαρκεία».

Και ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν η επιμονή του υπουργείου να κάνει το θεσμό «όσο πιο αποκρουστικό μπορούσε στα μάτια των γιατρών, μετερχόμενο την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και βέβαια την αμοιβή που πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει. Έτσι παρατηρούμε το φαινόμενο οι ασφαλισμένοι να μην έχουν που να απευθυνθούν για τις εν λόγω ειδικότητες».

Κάλεσμα των γιατρών της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ:

Καλούμε το υπουργείο Υγείας να αναλογισθεί τις ευθύνες του για τη Δημόσια Υγεία και να αναστείλει την απόλυση των ΠΘ-ΓΙ-ΠΔ τους οποίους άμεσα χρειάζεται ο πληθυσμός, αφήνοντας κατά μέρος τις  ιδεοληψίες του. Μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στη ΠΦΥ, ιδιαίτερα μετά την εντός ολίγου διαστήματος απόλυση και των άλλων ειδικοτήτων. Καλούμε τους υπευθύνους υπουργούς επιτέλους σε έναρξη ειλικρινούς χωρίς στεγανά διαλόγου με τους εκπροσώπους των ιατρών υπενθυμίζοντας τους ότι χωρίς ευχαριστημένους εργαζόμενους κανένα σχέδιο δε μπορεί να επιτύχει.

Ήδη η υποχρεωτική μετάλλαξη των υπηρετούντων ιατρών στα ΠΕΔΥ σε «οικογενειακούς» τους βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Και βέβαια όλοι οι ιατροί, άσχετα με το που ασκούν την ιατρική, είναι απόλυτα αντίθετοι με το επιχειρούμενο gate keeping. Καλούμε όλους  τους ιατρούς σε ενότητα και ετοιμότητα, ώστε να μη καταστραφεί η ΠΦΥ.

Καλούμε όλα τα θιγόμενα μέλη μας που επιθυμούν να προσφύγουν δικαστικά υπό την αιγίδα της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κατά της αναίτιας και αιφνίδιας απόλυσης τους , εφ’ όσον  κρίνουν ότι θίγονται έντονα οικονομικά και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.