Κοινωνική πολιτική χωρίς χρήματα – Όπως λέμε καλή πρόθεση χωρίς λογική διαχείριση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ότι προσφέρουν καθολική ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους πολίτες χωρίς να έχουν πρώτα εξασφαλίσει συγκεκριμένη χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα υγείας, παραδέχτηκε εν πολλοίς σήμερα σε συνέντευξή του ο κ. Ξανθός. Κι ενώ είναι αξιέπαινο και ζητούμενο από μια αριστερή κυβέρνηση να κάνει κοινωνική πολιτική ειδικά σε μια δύσκολη συγκυρία σαν την σημερινή, το γεγονός της έλλειψης προγραμματισμού σε χρηματοδοτικό επίπεδο, δεν ακούγεται πολύ υποσχόμενο...

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κόκκινο», «έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει στη χώρα μια ασυμμετρία ανάμεσα στις ανάγκες και στους πόρους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και συνολικά για τη χώρα μας και ειδικά στο σύστημα υγείας. Έχουμε λοιπόν αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν και λόγω της κρίσης, φτωχοποιήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, υπήρξε υγειονομική ανισότητα, υπήρξε αποκλεισμός ανασφάλιστων ανθρώπων από τις δημόσιες υπηρεσίες. Εμείς λοιπόν τώρα έχουμε αλλάξει το τοπίο σε αυτό το επίπεδο. Ακολουθούμε μια γραμμή καθολικής κάλυψης και καθολικής πρόσβασης. Αυτό προφανώς δημιουργεί επιπλέον κόστος αλλά αυτό το κόστος νομίζω ότι είναι διαχειρίσιμο όσο ενισχύουμε αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης, στο μοντέλο προμηθειών, όσο ενισχύουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος, όσο βάζουμε φίλτρα στον έλεγχο της ζήτησης και όσο διασφαλίζουμε από τη μια το επίπεδο της φροντίδας, την ποιότητα της φροντίδας αλλά ταυτόχρονα και τον μη αποκλεισμό κάποιων ανθρώπων είτε από τις εξετάσεις, είτε από τα φάρμακα, είτε από τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη…».

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι πρόκειται για μια «δύσκολη ισορροπία αλλά νομίζω ότι η κατεύθυνση αυτή είναι η σωστή και η επιβεβλημένη. Αυτό δεν αμφισβητείται από τους Θεσμούς. Αυτό είναι σημαντικό, επιμένουνε πολύ στο κομμάτι της δημοσιονομικής ας πούμε προσαρμογής. Εμείς επιμένουμε πολύ στο κομμάτι της αποτελεσματικής κάλυψης της ανάγκης και νομίζω ότι και οι απαιτήσεις να παρουσιάσουμε ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέτρων και ρυθμίσεων στο επόμενο διάστημα και νομοθετημάτων που να εγγυούνται όλα αυτά και να τα διασφαλίζουν θα το κάνουμε και θα το έτοιμο στο επόμενο γύρω συνομιλιών».

Δεδομένου ωστόσο ότι η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, οι Θεσμοί πιέζουν προς λάθος κατεύθυνση και τα ταμεία είναι άδεια, οι ρομαντικές τοποθετήσεις μας κάνουν να ανησυχούμε. Τα σημεία των καιρών μάλιστα «δείχνουν» προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς  τόσο οι προσλήψεις έχουν καθυστερήσει όσο και η ανακατανομή των πόρων στο ΕΣΥ που στενάζει με τεράστιες ελλείψεις και υποχρηματοδότηση.

Ο κ. Ξανθός πάντως καταλήγει λέγοντας ότι «ήδη υπάρχουν μέτρα σημαντικά που έχουν δρομολογηθεί που ενδεχομένως δεν έχουν αποδώσει ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως κυρίως στο κομμάτι αυτό της αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος που είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για να ελεγχθεί με αξιόπιστο τρόπο η ζήτηση».