Κοιλιοκάκη: Εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει το αυτοάνοσο χωρίς την ανάγκη κατανάλωσης γλουτένης

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη μπορεί σύντομα να μην χρειάζεται πλέον να τρώνε μεγάλες ποσότητες γλουτένης -αυτό ακριβώς για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι τους αρρωσταίνει- για να έχουν ακριβή διάγνωση.
Αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology έδειξε ότι μια εξέταση αίματος για τα Τ-κύτταρα που σχετίζονται ειδικά με τη γλουτένη είχε υψηλή ακρίβεια στη διάγνωση της κοιλιοκάκης, ακόμη και όταν ο ασθενής δεν είχε καταναλώσει γλουτένη.
Περίπου το 1% των ανθρώπων στις δυτικές χώρες πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία η γλουτένη προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση στο λεπτό έντερο.
Επί του παρόντος, κάθε εγκεκριμένη μέθοδος για τη διάγνωσή της απαιτεί από τους ανθρώπους να καταναλώσουν γλουτένη.
Οι σημερινές μέθοδοι ελέγχου -εξετάσεις αίματος ή γαστροσκόπηση- απαιτούν ο ασθενής να τρώει γλουτένη επί εβδομάδες, ενώ συχνά υποφέρει από συμπτώματα όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα.
Παρά τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, όπως λένε οι ερευνητές, πολλοί δεν κάνουν τις εξετάσεις που πρέπει, φοβούμενοι τις επιπτώσεις της προετοιμασίας για τις ίδιες τις εξετάσεις.
Περισσότερες από μία στις δύο περιπτώσεις κοιλιοκάκης είτε δεν διαγιγνώσκονται είτε διαγιγνώσκονται αργά, όπως έχει δείξει προηγούμενη έρευνα.
«Πιθανώς υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ζουν με αδιάγνωστη κοιλιοκάκη, απλώς και μόνο επειδή ο δρόμος προς τη διάγνωση είναι δύσκολος και μερικές φορές εξουθενωτικός», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Jason Tye-Din, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου για την κοιλιοκάκη στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Walter and Eliza Hall (WEHI) στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Η νέα έρευνα θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση «ενός από τους μεγαλύτερους αποτρεπτικούς παράγοντες στις τρέχουσες διαγνωστικές πρακτικές», δήλωσε ο Tye-Din.
Η μελέτη αξιολόγησε τις δυνατότητες μιας εξέτασης αίματος για τη μέτρηση ενός ανοσολογικού δείκτη, της ιντερλευκίνης 2 (IL-2). Το 2019 οι ερευνητές του WEHI ανακάλυψαν ότι ο εν λόγω δείκτης αυξάνεται στην κυκλοφορία του αίματος των ασθενών που πάσχουν από κοιλιοκάκη λίγο μετά την κατανάλωση γλουτένης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 181 εθελοντές ηλικίας 18 έως 75 ετών. Μεταξύ αυτών ήταν 75 άτομα με κοιλιοκάκη που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη για τουλάχιστον ένα χρόνο, 13 με ενεργό, μη θεραπευμένη κοιλιοκάκη, 32 με ευαισθησία στη γλουτένη αλλά χωρίς κοιλιοκάκη και 61 άτομα ελέγχου που δεν είχαν κοιλιοκάκη ούτε ευαισθησία στη γλουτένη.
Χρησιμοποιώντας ένα νέο διαγνωστικό σύστημα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Novoviah Pharmaceuticals, τα δείγματα αίματος των συμμετεχόντων αναμείχθηκαν με γλουτένη για να διαπιστωθεί εάν εμφανιζόταν το σήμα IL-2.
Και, όπως δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Olivia Moscatelli, διαπίστωσαν ότι η εξέτασε ανίχνευσε την πάθηση με ευαισθησία έως και 90% και ειδικότητα 97% – ακόμη και σε ασθενείς που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο άγνωστος καρκίνος που αυξάνεται στους νέους πιο γρήγορα από τους όγκους του εντέρου
Τα αναψυκτικά και οι φρουτοχυμοί με ζάχαρη είναι χειρότερα για την υγεία από τα γλυκά
Τα παιδιά κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο όταν μεγαλώνουν σε ευτυχισμένο περιβάλλον