Κλιματική αλλαγή: Μόνη ελπίδα να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων, λέει ο ΟΗΕ

  • Ρούλα Τσουλέα
κλιματική αλλαγή
Δραματική έκκληση από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ζητά άμεση λήψη μέτρων από κάθε χώρα.

Η μείωση ή η σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων δεν είναι επαρκής για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να σωθεί ο πλανήτης, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η μοναδική ελπίδα είναι να σταματήσει εντελώς η χρήση τους, τόνισε ο κ. Antonio Guterres, απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες κατά την 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28).

«Δεν μπορούμε να σώσουμε έναν φλεγόμενο πλανήτη χρησιμοποιώντας πυροσβεστική μάνικα που βγάζει ορυκτά καύσιμα», είπε χαρακτηριστικά. «Θα περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου μόνο εάν τελικά πάψουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα. Όχι αν τα μειώσουμε. Όχι αν τα περιορίσουμε».

Ο κ.  Guterres απήυθυνε επίσης έκκληση στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να επενδύσουν στην μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν, επιβάλλοντας αυτή την μετάβαση.

«Προτρέπω τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν την βιομηχανία να κάνει την σωστή επιλογή, ρυθμίζοντας, νομοθετώντας, θέτοντας δίκαιη τιμή στον άνθρακα, σταματώντας τις επιδόσεις των ορυκτών καυσίμων και υιοθετώντας έκτακτη φορολογία στα κέρδη τους», τόνισε.

Φωτογραφία: iStock