Κλειστοί προϋπολογισμοί για τις εξετάσεις- Πιο δύσκολη πρόσβαση των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μέσα στον Ιανουάριο θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό κλειστών προϋπολογισμών και ορίων για όλες τις εξετάσεις που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και ως εκ τούτου θα μοιράζει τον προϋπολογισμό των 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται τη φετινή χρονιά για τα διαγνωστικά.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα επιμεριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στις βιοχημικές (αιματολογικές, ούρων), για τις οποίες θα προβλέπεται το 60% του συνολικού κονδυλίου και στις απεικονιστικές που θα απορροφήσουν το υπόλοιπο 40%.

Στην συνέχεια θα τεθούν ξεχωριστά χρηματικά όρια για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες,  για υπερηχογραφήματα (απλά και triplex), για απλές ακτινογραφίες, μετρήσεις οστικής πυκνότητας, επεμβατικές ιατρικές πράξεις όπως είναι οι γαστροσκοπήσεις, για ραδιοφάρμακα και για PET SCAN.

Βασικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για φέτος είναι να ελεγχθεί η προκλητή ζήτηση εξετάσεων και βεβαίως να ελεγχθεί η υπερσυνταγογράφησή τους που επιβαρύνουν με υπέρογκα clawback τα διαγνωστικά και τις κλινικές. Πλην όμως, για άλλη μια φορά οι αγαθές προθέσεις δημιουργούν προβλήματα πρόσβασης στους ασφαλισμένους που δύσκολα πια πλησιάζουν τα ιδιωτικά κέντρα την ώρα που οι δημόσιες δομές δεν έχουν ούτε αυξηθεί ούτε οργανωθεί όπως μας έλεγαν ότι θα συμβεί μέσα στο πρώτο 6μηνο από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με το 2016 να έχει κλείσει με υπέρβαση άνω των 70 εκατ. ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις (το οποίο θα πληρώσουν οι ιδιωτικές εταιρείες με την μορφή clawback),  οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν το 45% του τζίρου τους στον ΕΟΠΥΥ και ως εκ τούτου δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις νέες παρεμβάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων προσέφυγε στο ΣτΕ για τις 86 νέες εξετάσεις που το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης, καθώς δεν έχει προβλεφθεί αύξηση στον κωδικό των διαγνωστικών. Μεταξύ των εξετάσεων που θα αποζημιώνονται είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και Β’ επιπέδου, ο προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση, η αξονική στεφανιογραφία, PCR για γρίπη Α/Η1Ν1 κ.ά..