Κλειστά 2 μήνες τα χειρουργεία του Γ.Ν. Ζακύνθου- Ο Π. Πολάκης έστειλε «ενισχύσεις»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ήταν αρχές Δεκεμβρίου που μια 41χρονη κατέληξε στην Πάτρα μετά από χειρουργείο ρουτίνας στο Γ,Ν. Ζακύνθου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κι άλλοι ασθενείς παρουσίασαν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Τα χειρουργεία έκλεισαν, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη στην Ζάκυνθο για έρευνες αλλά τίποτα συγκεκριμένο δεν έγινε έκτοτε. Κοντεύουμε μέσα Φεβρουαρίου και τα χειρουργεία παραμένουν κλειστά παρά τις τεράστιες ανάγκες ασθενών στο νησί!

Με την τοπική κοινωνία να έχει φτάσει στα όρια της αντοχής της και τους γιατρούς του νοσοκομείου να κάνουν συνεχείς εκκλήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε να μην συμπληρωθεί 3μηνο και απέστειλε κλιμάκιο επιστημονικού προσωπικού από το Νοσοκομείο «Αττικόν» ώστε να βοηθηθεί η κατάσταση…

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης , διαπιστώθηκε η υψηλή κατάρτιση του προσωπικού και η τήρηση της ορθής πρακτικής που εφαρμόζεται στις προβλεπόμενες διαδικασίες αλλά και ότι έχουν ήδη διενεργηθεί οι έλεγχοι σύμφωνα με τις προτάσεις του προέδρου της επιτροπής διενέργειας ελέγχων. Έχει επίσης ολοκληρωθεί και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου και μάλιστα έχει πιστοποιηθεί από τους κατασκευαστές παρουσία των μηχανικών του Δημοσίου.

Ως εκ τούτου, η μη λειτουργία των χειρουργείων μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι πια ακατανότητη, για να μην πούμε αδικαιολόγητη.

Το ιστορικό

Η κατάληξη που είχε για μια 41χρονη η χειρουργική επέμβαση ρουτίνας που υπεβλήθη στο Νοσοκομείο του νησιού, στα τέλη Νοεμβρίου 2016 οδήγησε την ηγεσία του ΥΥΚΑ στην αποστολή κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ που μετέβη στις 3 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο Ζακύνθου για τη διερεύνηση των αιτίων που είχαν ως αποτέλεσμα πέντε ασθενείς να παρουσιάσουν επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση.

Η άτυχη 41χρονη κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, η δεύτερη ασθενής νοσηλεύτηκε στο ίδιο Νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις- που ήταν πιο ελαφρά- πήραν τελικά εξιτήριο από το Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Είχε προηγηθεί η διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων στο χώρο των χειρουργείων, από τους οποίους δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη μικροβίων.

Με αφορμή το περιστατικό ωστόσο, συνεδρίασε άμεσα το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, το οποίο διαπίστωσε πως δεν επρόκειτο για κάποιο σφάλμα στο χειρισμό του περιστατικού, ούτε εντόπισε κάποιο πρόβλημα στον έλεγχο για ύπαρξη μικροβίων στο χώρο του χειρουργείου, στα υλικά, γάζες κ.λ.π. καθόσον βγήκαν όλα αρνητικά.

Ακολούθως ενημερώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να ενημερώσει το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Για το λόγο αυτό έφτασε από την Αθήνα Ειδικό Κλιμάκιο για να διερευνήσει τα ακριβή αίτια, διερευνώντας εάν το πρόβλημα οφείλεται στα φάρμακα, στα αέρια του χειρουργείου ή σε άλλη αιτία. Κατόπιν αναστάλθηκαν όλα τα χειρουργεία, ενημερώθηκε το υπουργείο Υγείας και το κέντρο λοιμώξεων.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε τότε η δοικήτρια του νοσοκομείου Ζακύνθου Δέσποινα Τσαρίδου αναφέρεται: «Με αφορμή την εμφάνιση μετεγχειρητικών επιπλοκών και έπειτα από όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες στις οποίες προέβη η Διοίκηση του Γ.Ν.Ζακύνθου, όπως πλήρης και εκτενής μικροβιολογικός έλεγχος των χειρουργείων, ο οποίος απέβη αρνητικός για ύπαρξη μικροβίων, μετά από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 02.12.16, ανεστάλη η λειτουργία των χειρουργείων για λόγους ασφαλείας, μέχρι την πλήρη διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας των αιτιών που τις προκάλεσαν. Σε κάθε περίπτωση, η γενική λειτουργία του Νοσοκομείου παραμένει ασφαλής για τους ασθενείς και τους προσερχόμενους σε αυτό».