Κυβερνητικό παιχνίδι με τα φάρμακα

  • Iatropedia
Στροφή 180 μοιρών έκανε πριν από λίγο η κυβέρνηση για το θέμα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Ο υπουργός εργασίας δήλωσε πως θα την αποσύρει αν οι φαρμακοβιομηχανίες δεχθούν κλιμακωτή έκπτωση.

Πλήρη ανατροπή στην αγορά φαρμάκου προκαλεί και πάλι η κυβέρνηση αφού ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε πριν από λίγο στη βουλή ότι θα αποσύρει την τροπολογία που προβλέπει συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, αν οι φαρμακοβιομηχανίες δεχθούν την κλιμακωτή έκπτωση (rebate) στα φάρμακά τους.

Το απόγευμα αναμένεται μάλιστα να υπάρξει συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Πάντως η περιβόητη τροπολογία που εμπεριέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στους γιατρούς όσο και στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Παρότι θεωρητικά στόχος της κυβέρνησης ήταν να εξοβελίσει το φαινόμενο των πελατειακών σχέσεων των γιατρών με τις φαρμακοβιομηχανίες, δεδομένου ότι συνταγογραφούν με βάση την εμπορική ονομασία, από την άλλη όμως δίνει πλέον τη δυνατότητα το “παιχνίδι” να περάσει στους φαρμακοποιούς αφού αυτοί θα επιλέγουν ποιο σκεύασμα θα δώσουν στον ασθενή.

Από τη συγκεκριμένη τροπολογία ζημιωμένοι θα είναι περισσότερο οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι που παράγουν κυρίως αντίγραφα, τα οποία πολύ σύντομα θα αντικατασταθούν από άλλα φθηνότερα από χώρες όπως Ινδία και Κίνα όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ μικρότερο.

Όσο για τους Έλληνες ασθενείς, αυτοί θα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας, από Τρίτες χώρες με άγνωστα αποτελέσματα για την υγεία τους.

Πάντως οι καλά γνωρίζοντες στην αγορά φαρμάκου μιλούν για “κόλπο γκρόσο” της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να μειώσουν κι άλλο τις τιμές των φαρμάκων τους.