Κύπρος και Κρήτη χαρίζουν ζωή!

  • Iatropedia
Δυο περιστατικά δωρεάς οργάνων εκτυλίχθηκαν ταυτόχρονα χθες Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012, από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Στο Γ.Ν. Λευκωσίας δότρια ήταν μία 57χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι ιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πρότειναν τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της εκλιπούσας, ενώ άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, καθώς δεν υπήρχαν συμβατοί λήπτες στην Κύπρο, ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό των διαδικασιών, σε συνεργασία με τους ιατρούς της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λευκωσίας.

Το χειρουργείο ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης. Στην Κύπρο μετέβησαν ιατροί του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για την αφαίρεση των νεφρών και του ήπατος.

Η δεύτερη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Δότης ήταν 36χρονος άνδρας Γερμανικής υπηκοότητας.

Η διαδικασία ξεκίνησε, επίσης, την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, ύστερα από τη συναίνεση των συγγενών του εκλιπόντος να δωρίσουν τα όργανά του προς μεταμόσχευση.

Ομάδα ιατρών από το Λαϊκό νοσοκομείο μετέβησαν στην Κρήτη, τα ξημερώματα της Πέμπτης, για την αφαίρεση των νεφρών. Λόγω της ταυτόχρονης έκβασης των περιστατικών και ύστερα από συνεννόηση με το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οι ιατροί του Λαϊκού αφαίρεσαν και το ήπαρ, το οποίο και μεταφέρθηκε άμεσα, συνοδεία συντονιστή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, στη Θεσσαλονίκη.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο αφαίρεσε την καρδιά, η οποία μεταμοσχεύθηκε το πρωί της Πέμπτης σε 59χρονο λήπτη. Οι κερατοειδείς αφαιρέθηκαν από το ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. Για τους πνεύμονες προσήλθε στο χειρουργείο ομάδα ιατρών από το Μόναχο της Γερμανίας, όπου και μεταφέρθηκαν για να μεταμοσχευθούν σε ασθενή.